Конституційне право і ритуал: Присяги Чарльза ІІІ

Остащук, Іван Богданович та Кравчук, О.О. (2023) Конституційне право і ритуал: Присяги Чарльза ІІІ Юридичний науковий електронний журнал (4). с. 94-100. ISSN 2524-0374

[thumbnail of I_Ostashchuk_YNEZ_4_2023_FSHN.pdf] Текст
I_Ostashchuk_YNEZ_4_2023_FSHN.pdf

Download (583kB)
Офіційне посилання: http://www.lsej.org.ua/4_2023/4_2023.pdf

Анотація

Проаналізовані присяги Короля Чарльза ІІІ як важливий елемент легітимізації влади глави держави у Сполученому Королівстві Вели- кої Британії і Північної Ірландії та приклад поєднання права й ритуалу в контексті суспільних відносин. Конституційна процедура вступу монарха на посаду є довготривалою – офіційні церемоніали легітимізації влади включають кілька етапів і займають декілька місяців. Король складає 4 присяги: 1) неофіційна Декларація, що проголошується на першому засіданні Таємної ради; 2) присяга щодо безпеки Церкви Шотландії (Шотландська присяга); 3) Декларація Вступу; 4) Коронаційна присяга. Король Чарльз ІІІ проголосив неофіційну Декларацію та Шотландську присягу, і був офіційно проголошений новим Королем 10 вересня 2022 р. на першому засіданні Таємної ради. Церемонію коронації, під час якої Король склав дві присяги – Коронаційну при- сягу та Декларацію про вступ, було проведено 6 травня 2023 року. Королівські присяги відтворюють низку базових правових цінностей, на яких має ґрунтуватися добре правління глави держави. Всі вони згадують закони – акти, прийняті Парламентом. Основою першої присяги нового Короля (неофіційної, особистої Декларації) було проголо- шення ним зобов’язання керуватись при виконанні своїх обов’язків порадою парламентів народів і територій, монархом яких він є. Присяга щодо безпеки Церкви Шотландії також згадує про юридичні питання: про приписаний конкретним законом (актом парла- менту) обов’язок монарха підтримувати привілеї відповідної Церкви. Суворе виконання сувереном покладеного давнім (але чинним) законом обов’язку підкреслює наступність влади і те, що вона ґрунтується на законах. Взяття Сувереном на себе обов’язку управління народами на основі законів та звичаїв і реалізація закону й справедливості – яскраво виділяються в Коронаційній присязі (з них розпочинається ця присяга). Коронація є особливою літургією Церкви Англії, в якій збережені всі частини давнього богослужіння легітимізації влади монарха та наділені змістом біблійного символізму через усталену в середні віки форму складання присяги.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Чарльз ІІІ; коронація; інавгурація; прокламація; Таємна рада; Декларація вступу; британська монархія; насліду- вання; Коронаційна присяга; присяга; ритуал; символ.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Професор Іван Богданович Остащук
Дата внесення: 05 Черв 2023 15:02
Останні зміни: 05 Черв 2023 15:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45397

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу