Конкурування афіксальних морфем у термінах реабілітаційної медицини

Заєць, Валентина Григорівна (2023) Конкурування афіксальних морфем у термінах реабілітаційної медицини Збірник матеріалів ІХ Міжнародної наукової конференції. с. 64-70.

[thumbnail of V_Zaiets_MKonf_2023_FUFKM.pdf] Текст
V_Zaiets_MKonf_2023_FUFKM.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://193.110.163.202/bitstream/handle/2010/40672...

Анотація

У статті проаналізовано морфеми термінів реабілітаційної медицини. Метою розвідки став словотвірний аналіз кодифікованих термінів медичної реабілітаційної галузі, що називають процеси, стани або зміни в організмі людини під впливом різних факторів середовища. Окрему групу представляють кодифіковані лінгвальні одиниці на позначення методів діагностування, лікування та профілактики боротьби з недугами. У ході дослідження було використано загальні методи спостереження й аналізу кодифікованих термінів у словниках сучасної української мови, тоді як метод порівняння дозволив виокремити морфеми запозиченого та автохтонного емпіричного матеріалу. Описовий метод використано для узагальнення результатів дослідження. Досягнення мети потребувало виконання завдань, що здійснювалися порівнянням кодифікованих запозичених термінів та питомо українських лінгвальних одиниць. Зазначено роль префіксів, суфіксів, іншомовного походження та питомо українських морфем у термінах для діагностування стану хворого. На підставі аналізу похідних іменників-термінів діагностичної та лікувальної сфер увагу зосереджено на продуктивних та непродуктивних словотвірних типах. Прикладами підтверджено роль запозичених із грецької та латинської мов афіксальних морфем для породження різних структурних типів назв термінів. Проведене дослідження дало змогу переконатися в частотному використанні запозичених термінів та афіксів, їх превалюванні в термінологічній системі медицини в цілому, так і в реабілітаційній підсистемі зокрема. Водночас зафіксовано, що глобалізаційні виклики зумовили укріпити автохтонні словотвірні типи.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: автохтонні назви; мовна норма; суфікс; префікс; запозичені терміни; фахова мова
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: викладач Валентина Григорівна Заєць
Дата внесення: 23 Черв 2023 07:13
Останні зміни: 23 Черв 2023 07:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45549

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу