Сучасна концепція передзмагальної підготовки спортсменів в веслуванні академічному

Довгодько, Наталія Вікторівна та Сушко, Руслана Олександрівна (2023) Сучасна концепція передзмагальної підготовки спортсменів в веслуванні академічному Спортивна наука та здоров'я людини (1(9)). с. 202-212. ISSN 2664-2069

[thumbnail of N_Dovhodko_R_Sushko_SNZL_1_9_2023_FZFVS.pdf] Текст
N_Dovhodko_R_Sushko_SNZL_1_9_2023_FZFVS.pdf

Download (548kB)
Офіційне посилання: http://sporthealth.kubg.edu.ua/issue/view/16682

Анотація

Вступ. У сучасному веслуванні академічному прогнозування олімпійської медалі у якості цільової настанови тривалої спортивної підготовки стає вкрай складним завданням. Це слугувало стимулом до пошуку нових рішень модернізації тренувального процесу. Орієнтиром стали не тільки часові характеристики подолання дистанції, але й здатність їх підтримувати у серії відповідальних стартів протягом тривалого змагального сезону. Мета. Визначити зміст і структуру тренувального процесу веслувальниць високої кваліфікації з урахуванням фізіологічного навантаження змагальної діяльності. Методи. Теоретичні методи: узагальнення даних науково-методичної літератури та джерел Інтернету, аналіз, синтез, систематизація. Емпіричні методи: узагальнення досвіду підготовки екіпажу четвірки парної до чемпіонату Європи 2023 року. Результати. Сучасні вимоги до оптимізації параметрів змагальної діяльності орієнтовані на уніфіковані характеристики швидкості човна на відрізках і середньої швидкості подолання дистанції. При цьому різниця середньої швидкості і швидкості подолання відрізків 500 м практично відсутні. За основу підготовки прийнято встановлений результат подолання дистанції 2000 м четвірки парної, жінки на рівні світового рекорду – 6 хвилин 05 секунд, досягнутий при роботі у темпі 36,0 циклів/хвилину. Фізіологічні напруги навантаження і пов’язані з ними адаптаційні зміни відбуваються без зниження порогу реакції кардіореспіраторної системи, аеробного і анаеробного енергозабезпечення, силових можливостей і компенсаторних механізмів розвитку втоми функціонального забезпечення спеціальної працездатності. Підтримка швидкості човна стає природнім процесом, що не потребує додаткових енергоємних передадаптаційних процесів. Тривалість етапу підготовки до чемпіонату Європи була 17 тижнів. Етап складався з підготовчого, базового і передзмагального періодів. Відбіркові змагання для комплектації екіпажу проводились за 10 тижнів до чемпіонату Європи. Висновки. Перехід на нову систему тренувального процесу дозволив виграти екіпажу четвірки парної, жінки золоті медалі на чемпіонаті Європи у Словенії, продемонструвати рекордний час подолання дистанції 2000 м.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI: https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.115
Ключові слова: веслування академічне; функціональні можливості; спеціальна працездатність; функціональна спрямованість підготовки; змагальна діяльність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Руслана Олександрівна Сушко
Дата внесення: 04 Лип 2023 08:52
Останні зміни: 04 Лип 2023 08:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45650

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу