Жінка і війна у драмі Наталки Ворожбит "Погані дороги" (2017)

Гайдаш, Анна Владиславівна (2023) Жінка і війна у драмі Наталки Ворожбит "Погані дороги" (2017) Колективна (три і більше авторів). Bohater utworu kiterackiego jako InNy w literaturze europejskiej po 1989 roku: monograph. Wydawnictwo Naukowe UPH, Poland, Siedlce.

[thumbnail of A_Gaidash_RGF_ 2023_Siedlce.pdf] Текст
A_Gaidash_RGF_ 2023_Siedlce.pdf

Download (62MB)
Офіційне посилання: https://wydawnictwo-naukowe.uph.edu.pl/pl/

Анотація

Важливість дослідження художньої репрезентації образу жінки під час війни в українському літературному процесі зумовлена необхідністю як підтримки культурно-інформаційного фронту, так і для (само)усвідомлення національної гендерної ментальності. Метою розвідки є окреслення інваріантів жіночих дійових осіб в драмі Наталки Ворожбит Погані дороги (2017). У статті досліджується образ жінки в індивідуально-авторській картині світу Наталки Ворожбит, який позначений своїм виразним голосом, щемливою фемінністю, безмежним терпінням, толеруванням заради кохання і національної ідеї. Війна актуалізує в жіночих образах п’єси суб’єктність, виводить маргіналізовану раніше особистість у постколоніальне самоусвідомлення, робить її рівноправною учасницею національної історії. Поетичними особливостями Поганих доріг є не/прихована автобіографічність, кінематографічна тілесність, гротеск, макабричність і мовний білінгвізм. В основі поділеної на новели і епізодичної як тематично, так і композиційно, п’єси лежить мотив дороги, який символізує саморозвиток і власне життя. Відкритий фінал останньої новели дарує надію на людяність як другорядних дійових осіб, так і нації загалом.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: драматична новела; прифронтова зона; жінка; суб’єктність; білінгвізм
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 19 Лип 2023 07:14
Останні зміни: 19 Лип 2023 07:14
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45693

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу