Специфіка інтерпретації категорії модальності у сучасній японській лінгвістиці

Комісаров, Костянтин Юрійович та Москальов, Дмитро Петрович (2023) Специфіка інтерпретації категорії модальності у сучасній японській лінгвістиці Науковий вісник міжнародного гуманітарного університету. Серія: Філологія (61). с. 70-74.

[thumbnail of Стаття у науковому журналі] Текст (Стаття у науковому журналі)
K_Komisarov_D_Moskalyov_SIKMSYL_NVMHU_61_2023.pdf - Опублікована версія

Download (610kB)
Офіційне посилання: http://www.vestnik-philology.mgu.od.ua/index.php/a...

Анотація

Статтю присвячено виявленню специфіки інтерпретації категорії модальності у сучасній японській лінгвістиці, а також аналізові головних складових механізму категоризації засобів вираження модальних значень в японській мові. Широке потрактування поняття модальності у сучасній лінгвістиці спричиняє суттєві інтерпретаційні труднощі ще на етапі характеристики цієї категорії у певній національній мові, не кажучи вже про опис модальних параметрів конкретних продуктів мовленнєвої діяльності. На відміну від сучасного, традиційне розуміння категорії модальності базувалося на матеріалі окремо взятих речень, а не речень у мовленні, тому модальні розрізнення і протиставлення проводилися поза функціонуванням речення у дискурсі, що негативно вплинуло на загальну картину наукового осмислення цієї категорії. У результаті дослідження було встановлено, що модальність у японській лінгвістиці інтерпретується переважно з психічного ставлення мовця до свого повідомлення на момент мовлення. До стрижневих модальних значень провідні японські дослідники відносять потенційну можливість, неминучість, реалістичність та випадковість (неминучість часто вважається антиподом випадковості) і рекомендують розрізняти модальність по відношенню до позамовної дійсності та модальність по відношенню до адресата повідомлення (об’єктивну та суб’єктивну модальність). Окрім того з’ясувалося, що цікаві результати дає вивчення структурних особливостей японського речення з когнітивної точки зору з опорою на теорію про модальність речення Ш. Баллі, згідно з якою судження базується на двох невід’ємних сутностях – диктумі й модусі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Категорія модальності; об’єктивна та суб’єктивна модальність; диктум та модус; граматика; когнітологія; дискурс.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет східних мов > Кафедра східної культури і літератури
Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет східних мов > Кафедра японської мови і перекладу
Користувач, що депонує: Доцент Костянтин Юрійович Комісаров
Дата внесення: 05 Вер 2023 13:47
Останні зміни: 05 Вер 2023 13:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45954

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу