Символізм художньої мови та принципи образотворення в артбуках Олега Денисенка

Стрельцова, Світлана Вікторівна (2023) Символізм художньої мови та принципи образотворення в артбуках Олега Денисенка Культура і сучасність : альманах. (1). с. 144-149. ISSN 2226–0285

[thumbnail of S_Strieltsova_KS_1_2023_FOMD.pdf] Текст
S_Strieltsova_KS_1_2023_FOMD.pdf

Download (915kB)
Офіційне посилання: https://journals.uran.ua/kis/issue/view/17036

Анотація

Мета роботи – висвітлення інструментарію символізму художньої мови артбуків львівського митця Олега Денисенка в контексті сучасних мистецьких процесів. Методологія роботи ґрунтується на герменевтичному, аксіологічному та семіотичному методах дослідження як основі розуміння сакрального значення знакової системи у творчості митця, застосовано комплексний, хронологічний, біографічний, компаративний методи аналізу творів автора. Наукова новизна полягає у спробі проведення комплексного аналізу феномену артбука в контексті сучасного мистецтва не лише з позицій його позиціювання як дизайн-категорії та явища графіки, але й з огляду на технологічний бік виготовлення твору. Висновки. Стаття є аналізом одного з найхарактерніших компонентів творчого доробку сучасного львівського графіка Олега Денисенка, якого можна віднести до флагманів львівської школи графіки. У матеріалі досліджено особливості та образної побудови «книги художника» – артбука – у творчості О. Денисенка, з урахуванням технологічних характеристик, тобто досліджено всі етапи процесу – від задуму, концепції до візуалізації ідеї, технологічного боку втілення її в життя. Основні принципи образотворення та символізму художньої мови, використані в підходах вирішення загального задуму, підкреслюють цінність ручної праці та ексклюзивність мистецького твору. Розглянуто найцікавіші зразки творчого доробку автора представлених у дизайнерських рішеннях артоб’єктів. Творчі експерименти львівського митця Олега Денисенка, графічне опрацювання та технологічні особливості виконання підкреслюють вагомість його внеску у формування культурних цінностей та сприйняття творів мистецтва суспільством. Приділено увагу тлумаченню знаків та символів, які виступають засобом комунікації між поколіннями та трансляцією власного досвіту й міркувань художника.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Олег Денисенко; символізм; художня мова; образотворення; стильова домінанта; образно-символічна мова; артбук.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: Світлана Вікторівна Стрельцова
Дата внесення: 18 Вер 2023 12:44
Останні зміни: 18 Вер 2023 12:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45974

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу