Механізми реалізації соціальної відповідальності університетів в умовах університетської автономії: європейський досвід

Бульвінська, Оксана (2023) Механізми реалізації соціальної відповідальності університетів в умовах університетської автономії: європейський досвід Неперервна професійна освіта: теорія і практика (2(75)). с. 102-112. ISSN 1609-8595; 2412-0774

[thumbnail of O_Bulvinska_NPO_2_2023_Bibl.pdf] Текст
O_Bulvinska_NPO_2_2023_Bibl.pdf

Download (458kB)
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/issue/view/16870

Анотація

Стаття присвячена аналізу соціальної відповідальності університетів в умовах університетської автономії. Наголошено, що соціальна місія вищої освіти вимагає від університетів посилення соціальної відповідальності перед суспільством, державою, громадою за якість наданої вищої освіти, за сприяння інноваційному поступу країни завдяки науковим дослідженням, за розв’язання екологічних і соціальних проблем, за формування цінностей, розвиток людського капіталу. Університетська автономія в організаційному, фінансовому, кадровому, академічному вимірах надає можливості кожному закладу вищої освіти вибрати механізм реалізації соціальної відповідальності відповідно до своєї місії, цінностей, моделі – дослідницької чи підприємницької. У статті проаналізовано досвід Університету Тарту й Університету Люксембургу. З’ясовано, що механізми реалізації соціальної відповідальності відрізняються залежно від моделі університету. Дослідницький Університету Люксембургу співпрацює з приватними компаніями, муніципалітетами, державним сектором шляхом впровадження стипендіальних професорських посад, що фінансуються зовнішнім партнером, і виконання наукових досліджень на замовлення зовнішнього стейкхолдера. Підприємницький Університет Тарту реалізує соціальну відповідальність, максимально комерціалізуючи результати наукових досліджень і стартапів викладачів, науковців і студентів. У такій співпраці університети користуються можливостями інституційної автономії: можливістю створювати структурні підрозділи для співпраці з бізнесом і громадою, для проведення наукових досліджень; користуватися фінансовими внесками від різних донорів, отримувати дохід від передачі прав інтелектуальної власності; вибирати напрями наукових досліджень, самостійно визначати зміст освітніх програм і окремих навчальних модулів, тощо.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: автономія університетів; механізми реалізації соціальної відповідальності університетів; соціальна відповідальність університетів; Університет Люксембургу; Університет Тарту.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Erih Plus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Бібліотека
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 19 Вер 2023 07:37
Останні зміни: 19 Вер 2023 07:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45980

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу