Організаційно-методичні основи вивчення розділу «речення» в початковій школі

Дубовик, Світлана Григоріївна та Костенко, Тетяна Сергіївна (2023) Організаційно-методичні основи вивчення розділу «речення» в початковій школі «Наука і техніка сьогодні» (Серія «Педагогіка», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Фізико-математичні науки», Серія «Техніка») (10). с. 261-272. ISSN 2786-6025

[thumbnail of S_Dubovyk_T_Kostenko_OMOWRRPS_2023_FPO.pdf] Текст
S_Dubovyk_T_Kostenko_OMOWRRPS_2023_FPO.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/nts/article/vi...

Анотація

У статті розглянуто актуальні питання вивчення розділу «Речення» на уроках української мови в початкових класах. Акцентовано увагу на організаційно-методичній системі опрацювання означеного розділу в початковій школі. Схарактризовано види речень за метою висловлювання (розповідні, питальні, спонукальні) й інтонаційним оформленням (окличні, неокличні), головні (підмет і присудок) і другорядні члени речення, однорідні члени речення. Розглянуто лінгводидактичний аспект означеної проблеми. Описано програмові вимоги до вивчення розділу «Речення» в 2 – 4 класах. Проаналізовано й продіагностовано стан засвоєння молодшими школярами синтаксичних понять «речення», «члени речення», «однорідні члени речення». Обґрунтувано доцільність застосування методики формування синтаксичних понять на уроках вивчення означеного розділу. Зазначено педагогічні умови ефективного опрацювання учнями початкових класів розділу «Речення» як основи для подальшого вивчення синтаксису у середній і старшій школі. Проведено моніторинг ефективності розроблених організаційно-методичних основ засвоєння розділу «Речення» в початковій школі. Подано комплекс доцільних методів і прийомів, форм і засобів початкового навчання синтаксичного матеріалу. Визначено важливі напрями роботи вчителя з формування в молодших школярів поняття про різні види речень (за метою висловлювання, інтонаційним оформленням): формування синтаксичних умінь визначати, доповнювати, добирати, будувати речення; розвиток умінь виконувати синтаксичний розбір речення. Розроблено систему вправ і завдань із синтаксису, які доцільно застосовувати на уроках вивчення основних синтаксичних одиниць. Зазначено методичні рекомендації для вчителів початкової школи з питань організації вивчення розділу «Речення» і формування відповідних синтаксичних умінь і навичок учнів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: синтаксис, речення, види речень, головні і другорядні члени речення, однорідні члени речення, синтаксичні вправи і завдання, синтаксичний розбір речення, організаційно-методична система.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 20 Вер 2023 07:51
Останні зміни: 20 Вер 2023 07:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45995

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу