«Український Скиталець» (Ліберець-Йозефов-Відень), 1920–23 рр.: до історії видання часопису

Срібняк, Ігор Володимирович та Мартьянова, Я.В. та Хлєбіна, А.Є. (2021) «Український Скиталець» (Ліберець-Йозефов-Відень), 1920–23 рр.: до історії видання часопису Україна модерна (31). с. 241-251. ISSN 2078-659Х

[thumbnail of I_Sribnyak_Ya_Martianova_A_Khlebina_UM_2022_31_FSHN.pdf] Текст
I_Sribnyak_Ya_Martianova_A_Khlebina_UM_2022_31_FSHN.pdf - Опублікована версія

Download (392kB)
Офіційне посилання: https://uamoderna.com/arkhiv/31-2022-zarubizhne-uk...

Анотація

В статті представлений короткий нарис історії видання журналу «Український скиталець», який тиражувався заходами вояків Української Галицької Армії спочатку в таборах інтернованих (Ліберці-Йозефов) у Чехословаччині, а з 1922 р. – у Відні (Австрія). Заснувавшись як місячник, журнал невдовзі перетворився на ілюстрований двотижневик. Внаслідок того, що видання «Українського Скитальця» весь час було збитковим, його редакція впродовж усього терміну «таборового» існування журналу отримувала дотації з каси таборового Культурно-просвітнього кружка. Весь час свого існування «Український скиталець» виконував місію інформаційно-духовного сполучника між різними осередками української військової еміграції в ЧСР. Редакція була свідома цього надзвичайно відповідального завдання, поставивши собі за мету витворити з інтернованих вояків «борців, що силою духа, гартом волі нову українську віру сотворять». На його шпальтах постійно фіксувався перебіг усіх найважливіших подій у житті інтернованого вояцтва; у ньому регулярно приміщувалися звіти різних секцій, курсів та установ української таборової організації, касові розрахунки витрат благодійної організації таборян «Самопоміч» тощо. Разом з тим журнал виконував важливу мобілізаційну місію для інтернованих у таборах ЧСР вояків-галичан, закликаючи інтернованих до самоорганізації в умовах еміграційного життя та збереження себе як частини українського етносу, тимчасово відірваного від свого ядра. Статті та матеріали «Українського скитальця» привертали до себе увагу чеського суспільства, а також зарубіжних українських громад до проблем інтернованих українських вояків та тих високих ідеалів, які послідовно й непохитно відстоювало вояцтво УГА на еміграції.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Studie “Ukrajinskyj skytalec” (Liberec-Josefov-Vídeň), 1920–1923: k historii vydávání časopisu” vznikla na základě institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace poskytované Ministerstvem kultury (стаття “Український Скиталець” (Ліберець-Йозефов-Відень), 1920–1923 рр.: до історії видання часопису” була підготовлена на основі інституційної підтримки довгострокового концептуального розвитку науково-дослідної організації, наданої Міністерством культури Чеської Республіки).
Ключові слова: часопис «Український Скиталець»; стаття; табір інтернованих; Українська Галицька Армія; Чехословаччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 25 Вер 2023 07:36
Останні зміни: 25 Вер 2023 07:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46027

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу