Формування інформаційно-цифрової та екологічної компетентностей на уроках української мови та літератури

Дика, Наталія Михайлівна та Розінкевич, Наталія Василівна (2023) Формування інформаційно-цифрової та екологічної компетентностей на уроках української мови та літератури Перспективи та інновації науки (13(31)). с. 162-172. ISSN 2786-4952

[thumbnail of N_Duka_Rozinkevych_PI_2023.pdf] Текст
N_Duka_Rozinkevych_PI_2023.pdf

Download (687kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/issue/view...

Анотація

У статті висвітлено особливості формування вчителем-словесником інформаційно-цифрової та екологічної компетентностей на уроках предметів мовно-літературного циклу в контексті вимог Державного стандарту базової середньої освіти та Стратегії розвитку читання «Читання як життєва стратегія». Акцентовано на формування ключової екологічної компетентності задля популяризації ідеї сталого розвитку суспільства, через використання потенціалу текстів українських авторів на уроках української мови та літератури. Надано практичні рекомендації та методичні підказки щодо застосування на уроках інноваційних технологій на основі онлайн-сервісів Canva, Genially, Figma, BookWidgеts, Mindmeister, Bubbl.us та додатків штучного інтелекту DALL-E, Midjourney, Deep dream generator, Scroobly, Boomy.com, Hotpot, Story-AI та ін., спрямованих на практико-орієнтовану освітню траєкторію та на реалізацію текстоцентричного підходу у процесі формування вмінь, навичок і потреб щодо читання як обов’язкового компонента життєвої практики. Доведено, що процес диджиталізації є поштовхом, який модернізує освітню галузь, надаючи їй ефективності та зосередженості на практичному застосуванні. З’ясовано, що застосування інноваційних технологій, розробок та новацій, креативних та особливих педагогічних практик на уроках української мови та літератури, орієнтоване на повноцінний навчальний діалог на засадах компетентнісного підходу, на інтелектуально-пізнавальну активність учнів, внаслідок чого підвищується їхня мотивація до навчання та розвиваються мислення, уява, творчі здібності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентність; інформаційно-цифрова компетентність учителя української літератури; екологічна компетентність; інноваційні технології; стратегія читання.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > Кафедра мовно-літературної освіти
Користувач, що депонує: Наталія Михайлівна Дика
Дата внесення: 03 Жов 2023 08:21
Останні зміни: 21 Груд 2023 11:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46227

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу