Організація педагогічного партнерства в ЗДО як умова забезпечення якості освіти дітей раннього та дошкільного віку

Holota, Natalya та Karnaukhova, Antonina (2023) Організація педагогічного партнерства в ЗДО як умова забезпечення якості освіти дітей раннього та дошкільного віку Колективна (три і більше авторів). Preschool and primary education in European integration and national dimensions : scientific monograph. Baltija Publishing, Latvia, Riga.

[thumbnail of N_Holota_Monograph_2023_FPO.pdf] Текст
N_Holota_Monograph_2023_FPO.pdf

Download (302kB)
Офіційне посилання: http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catal...

Анотація

В статті розкривається значення педагогічного партнерства у взаємодії з дітьми ранньогота дошкільного віку, а також з їх батьками в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. Педагогічне партнерство –напрям педагогіки, що включає собою систему методів і прийомів виховання і навчання на засадах гуманізму та творчого підходу до розвитку особистості. В основу педагогіки партнерства закладено: спілкування, взаємодію та співпраця між педагогом (вихователем), дітьми і батьками. Діти, батьки та педагоги (вихователі), об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними й зацікавленими спільниками, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат. Педагог має бути другом, а сім’я –залучена до побудови освітньої траєкторії дитини, враховуючи конкретні особливості та освітні потреби кожного вихованця. Педагогіка партнерства визначає істинно демократичний спосіб співпраці педагога і дитини раннього та дошкільного віку, який не відкидає різниці в їхньому життєвому досвіді, знаннях, але передбачає безумовну рівність у праві на повагу, довіру, доброзичливе ставлення і взаємну вимогливість. Сучасне виховання та розвиток дітей раннього та дошкільного віку вимагає нової педагогічної етики, визначальною рисою якої є взаєморозуміння, взаємоповага та творче співробітництво педагога (вихователя) та дітей. Ця етика утверджує не рольове, а особистісне спілкування (підтримка, співпереживання, утвердження людської гідності, довіра); зумовлює використання особистісного діалогу як домінуючої форми розвивального спілкування, спонукання до обміну думок, вражень, моделювання життєвих ситуацій; включає спеціально сконструйовані ситуації вибору, авансування успіху, самоаналізу, самооцінки, самопізнання. Принципово важливою є орієнтація партнерської діяльності педагога (вихователя) та дітей на розвиток творчості –творчої активності, творчого мислення, здібностей до адекватної діяльності в нових умовах.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: педагогічне партнерство; заклад дошкільної освіти; діти раннього і дошкільного віку; забезпечення якості дошкільної освіти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Марина Сергіївна Науменко
Дата внесення: 12 Жов 2023 11:05
Останні зміни: 12 Жов 2023 11:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46378

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу