Освіта дорослих і педагогічний дизайн: мода чи виклик часу?

Хоружа, Людмила Леонідівна (2023) Освіта дорослих і педагогічний дизайн: мода чи виклик часу? Освіта дорослих: теорія, досвід, перспективи (1(23)). с. 28-39.

[thumbnail of L_Khoruzha_ODTDP.pdf] Текст
L_Khoruzha_ODTDP.pdf

Download (599kB)
Офіційне посилання: fhttp://adult-education-journal.com.ua/index.php/a...

Анотація

У статті розглядається проблема педагогічного дизайну в контексті реалізації завдань освіти дорослих. Дизайн сучасної освіти є потрібним у кожному її сегменті, адже вона перебудовується на нові принципи і реагує на нові виклики.Зроблено висновок, що педагогічний дизайн не чергова модна ідея, а відповідь на комплекс соціально-економічних викликів, суспільних та освітніх трансформацій, можливість створення якісного освітнього продукту. Проаналізовано історію виникнення понять «освітній дизайн», «педагогічний дизайн», визначено сутність цих понять, методологічні засади, принципи та підходи до реалізації завдань педагогічного дизайну. Зазначено, що педагогічний дизайн є складовою освітнього дизайну, він зорієнтований на розвиток інтегративного, проектного, міждисциплінарного мислення педагога та уможливлює його адаптацію у соціально-професійному середовищі, створення нових освітніх продуктів. Здійснено огляд основних моделей освітнього дизайну, охарактеризовано їхню особливість.Зазначено, що педагогічний дизайн це не алгоритмізований процес і не зважаючи на варіативність підходів щодо реалізації дизайнерського задуму, слід врахувати універсальні психологопедагогічні особливості організації і проведення освітнього процесу, суб'єктів навчання. Для створення конкретного продукту освітнього дизайну необхідно здійснювати постійний моніторинг та діагностику різних обєктивних і субєктивних чинників, які необхідно враховувати педагогу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: освіта дорослих; педагогічний дизайн; освітній дизайн; моделі освітнього дизайну; дидактичні принципи
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 16 Жов 2023 08:26
Останні зміни: 16 Жов 2023 08:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46396

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу