Стилі тренерської діяльності як основа управління у спортивних іграх

Комоцька, Оксана Сергіївна та Сушко, Руслана Олександрівна (2023) Стилі тренерської діяльності як основа управління у спортивних іграх Спортивна наука та здоров'я людини (2(10)). с. 112-118. ISSN 2664-2069

[thumbnail of O_Komotska_R_Sushko_SNZL.pdf] Текст
O_Komotska_R_Sushko_SNZL.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://sporthealth.kubg.edu.ua/issue/view/17188

Анотація

Вступ. Від стилю управління тренера в спортивній команді залежить ефективність роботи на результат, мотивація, загальна атмосфера та побудова професійних взаємовідносин, що обумовлює складність та багатогранність процесу управлінської діяльності тренера і залежить від багатьох психологічних аспектів. Сукупність зазначених складників тренерської діяльності, ускладнених зміною поколінь, сучасними особливостями сприйняття і опрацювання інформації, характерною індивідуалізацією у командних спортивних іграх, наявною потребою у корекції ставлення до комунікації «тренер-спортсмен» через загальне підвищення самооцінки особистості в суспільстві налаштовує на розуміння необхідності оптимізації навчально-тренувального і змагального процесу за рахунок пошуку шляхів конкретизації стилю управління тренера у спортивних іграх. Мета – визначити, узагальнити та обґрунтувати наукові підходи до формування стилю управління тренерської діяльності у процесі керування командами в спортивних іграх. Методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і інформативних даних мережі Інтернет, теоретичне моделювання. Результати. На основі доступного науково-методичного матеріалу охарактеризовано та проаналізовано наукові підходи психологів і фахівців галузі фізичної культури і спорту, що опікуються питаннями формування стилю управління тренерської діяльності у спортивних іграх. Узагальнено специфічні впливові чинники та обґрунтовано алгоритм формування стилю управління командою у спортивних іграх, що обумовлює сучасні підходи до формування стилю тренерської діяльності: Висновок. Наукові підходи до формування стилю управління тренерської діяльності у процесі керування командами в спортивних іграх еволюційно зазнали суттєвих змін у змістовому наповненні через особливості розвитку сучасного суспільства та вимоги толерантної комунікації у взаємодії «тренер-спортсмен». Констатуємо, що проведений аналіз наявного розподілу стилів управління потребує якісного уточнення та опису специфіки ознак, що конкретизують індивідуальний стиль тренерської діяльності у процесі управління командою в спортивних іграх.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: doi:10.28925/2664-2069.2023.29
Ключові слова: спортивні ігри; стиль управління; керування командою; тренерська діяльність; алгоритм; тренувальний і змагальний процес.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Руслана Олександрівна Сушко
Дата внесення: 26 Жов 2023 08:36
Останні зміни: 26 Жов 2023 08:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46574

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу