Активізація комунікативної діяльності молодших школярів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання

Лопатинська, Наталія Анатоліївна та Іванова, О.С. (2023) Активізація комунікативної діяльності молодших школярів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання «Актуальні питання у сучасній науці» (10(16)). с. 589-599. ISSN 2786-6300

[thumbnail of N_Lopatynska_L_Ivanova_AP_10(16)_2023.pdf] Текст
N_Lopatynska_L_Ivanova_AP_10(16)_2023.pdf

Download (702kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/sn/article/vie...

Анотація

У статті представлено системну роботу щодо активізації комунікативної діяльності у молодших школярів із особливими освітніми потребами, які здобувають початкову освіту в умовах інклюзивного освітнього середовища. Визначено, що активізація комунікативної діяльності у молодших школярів із особливими освітніми потребами – це комплекс заходів, спрямованих на подолання комунікативних девіацій шляхом розробки траєкторії розвитку комунікативних навичок. Надбанням дослідження є розроблення Траєкторії розвитку комунікативних навичок молодших школярів із особливими освітніми потребами. Описано послідовні взаємозалежні та взаємообумовлені щаблі впливу на комунікативний розвиток дітей з розладами аутистичного спектра та інтелектуальними порушеннями, зокрема: комунікативно-діяльнісний, корекційно-моделюючий і творчий. Визначено мету, завдання, зміст та алгоритм впровадження Траєкторії на кожному щаблі розвитку комунікативних навичок молодших школярів із особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Описано чек-лист виконання комунікативних завдань. Акцентовано увагу на міждисциплінарному підході (логопедія, нейрологопедія, нейропсихологія) до роботи з активізації комунікативної діяльності дітей із особливими освітніми потребами. Доведено практичну значущість роботи з реалізації траєкторії розвитку комунікативних навичок, яка дозволить з одного боку активувати дитину із особливими освітніми потребами як активного суб’єкта комунікативних ситуацій, що сприятиме розвитку його комунікативних якостей (правильність, виразність, ясність, пестливість, доцільність, точність, стислість тощо); з іншого – сприяти розвитку комунікативних навичок толерантної діалогічної взаємодії з дотриманням правил етикетності, тобто культури спілкування. Зроблено висновок, що активізація комунікативної діяльності молодших школярів із особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного освітнього середовища потребує цілеспрямованого спеціального логокорекційного втручання шляхом реалізації Траєкторії розвитку комунікативних навичок, яка характеризується системністю відпрацювання комунікативних навичок, зокрема: готовності молодшого школяра до комунікативної ініціації, продуктивної взаємодії між комунікативними партнерами, вдосконалення мовної та мовленнєвої компетенцій, дотримання правил етикетності діалогічного мовлення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: молодші школярі; особливі освітні потреби; інклюзивне навчання; активізація комунікативної діяльності; Траєкторія розвитку комунікативних навичок.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > Кафедра дошкільної та початкової освіти
Користувач, що депонує: Наталія Анатоліївна Лопатинська
Дата внесення: 30 Жов 2023 09:46
Останні зміни: 30 Жов 2023 09:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46697

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу