До проблеми взаємозв’язку між типами особистості та стратегіями навчання в контексті вивчення іноземної мови

Knyshevytska, Liliya (2023) До проблеми взаємозв’язку між типами особистості та стратегіями навчання в контексті вивчення іноземної мови "Bulletin of Science and Education" (Series" Philology ", Series" Pedagogy ", Series" Sociology ", Series" Culture and Art ", Series" History and Archeology") (6(12)). с. 15-26. ISSN 2786-6165

[thumbnail of L_Knyshevytska_VNO_6_12_2023_FRGF.pdf] Текст
L_Knyshevytska_VNO_6_12_2023_FRGF.pdf

Download (2MB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.52058/2786-6165-2023-6(12)

Анотація

Особистість є важливим фактором, який впливає на те, як ми навчаємося і що ми вивчаємо. Дослідження взаємозв’язку між особистісними факторами, викладанням мови та стратегіями навчання, які використовують наші студенти, знаходиться в центрі уваги цієї статті. Відмінності в особистісних рисах наших студентів неминуче стануть важливим фактором в мовному класі, оскільки різні типи особистості оброблятимуть, реагуватимуть на інформацію та сприйматимуть світ загалом по-різному. Викладачі мов повинні будувати свої навчальні програми на основі цього важливого фактора з однієї важливої причини: хоча внесок інструктора може бути постійним у процесі мовної підготовки, саме засвоення матеріалу залежитеме від типу особистості студентів та статегій, які використовуються в класі. Вивчення мови напряму корелює з індивідуальними факторами особистості кожного з наших студентів. Таким чином, інструктори повинні представити різноманітні стратегії навчання, які полегшать процес вивчення мови. У статті розглядаються дослідження, пов’язані з проблемою визначення особистості студентів в процесі вивчення мови, та встановлює існування прямої кореляція між фактором особистості та конкретними стратегіями навчання, які студенти та викладачи використовують у мовних класах. Результати показали, що до студентів, які збиралися відвідувати курси іноземної мови окрім мовних спеціальностей, потрібно було застосовувати особливий підхід у класах. Викладачам довелося змінити стратегії викладання мови, наприклад: для студентів з критичним мисленням- упорядковані, заплановані дії або для відчуття-орієнтованих студентів-факти та практичний досвід, а не абстракції, або для екстравертів - багато групової діяльності та практичних підходів. Це дослідження також показало, що існує кореляція між особистісними рисами студентів, які вивчають мову, та їхніми стратегіями навчання, яким вони віддають перевагу. Проводячи MBTI у наших мовних класах, ми підвищуємо обізнаність не лише викладачів, але й студентів-мовників про їхні вподобання та важливість адаптації навчальної програми до індивідуальних потреб наших студентів у вивченні мови. Адже наша спільна мета – досягти успіху в процесі навчання та вивчення мови. Наслідки таких висновків дуже важливі. Результати показують інструкторам мови, які стратегії вони могли б запровадити у своїх класах, знаючи, які особистості вони матимуть на уроках. Таким чином, особистісні тести є надзвичайно цінними для досягнення успіху в освіті, оскільки вони позитивно корелюють з академічними досягненнями.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вивчення мови; типи особистості; стратегії навчання; індикатор типу особистості Myers-Briggs (MBTI); стратегії вивчення мови (SILL); екстраверсія; інтроверсія; відчуття; інтуїція; сприйняття особистості.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра лінгвістики та перекладу
Користувач, що депонує: Викладач Лілія Володимирівна Книшевицька
Дата внесення: 06 Лист 2023 09:37
Останні зміни: 06 Лист 2023 09:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46831

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу