Діяльність Української військової місії в Польщі, серпень-листопад 1920 р. (на основі матеріалів САW)

Срібняк, Ігор Володимирович та Савчук, О. (2023) Діяльність Української військової місії в Польщі, серпень-листопад 1920 р. (на основі матеріалів САW) Колективна (три і більше авторів). Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Polska, Warszawa.

[thumbnail of I_Sribnyak_O_Savchuk_EWWPB_2023_FSHN.pdf] Текст
I_Sribnyak_O_Savchuk_EWWPB_2023_FSHN.pdf - Опублікована версія

Download (3MB)
Офіційне посилання: https://ipn.gov.pl/pl/publikacje/ksiazki/185136,19...

Анотація

Проаналізована діяльність Української військової місії в Польщі протягом серпня – листопада 1920 р., яка полягала насамперед у забезпеченні процесу поповнення особового складу Армії УНР. Для цього заходами Місії була організована робота Збірної станиці у Ланцуті, в стінах якої новобранці (здебільшого вояки інших національних формацій) проходили короткий вишкіл перед їх відправкою до фронтових частин. Крім того уповноважені члени Місії провели цілу низку переговорів з метою налагодження поставок зброї для Дієвої армії, але через на майже повну відсутність коштів в уряду УНР організувати придбання значних партій військового майна так і не вдалось). Місія опікувалась усіма військовими кур’єрами, які прибули до польської столиці у службових справах: всі вони зараховувались на тимчасове грошове забезпечення, отримуючи добові на весь час свого перебування у відрядженні. Українська військова місія весь час ефективно виконувала функцію зв’язкової ланки між штабами частин і з’єднань Війська Польського і Армії УНР, уможлививши також й тісну кооперацію зусиль головного командування збройними силами двох республік.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Українська військова місія; кур’єр; новобранці; польсько-українська співпраця; Армія УНР; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 06 Лист 2023 11:21
Останні зміни: 06 Лист 2023 11:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46835

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу