Кліше «мазепинство» в російському імперському наративі напередодні та під час Першої світової війни

Куцик, Руслан Ростиславович (2023) Кліше «мазепинство» в російському імперському наративі напередодні та під час Першої світової війни Колективна (три і більше авторів). Slovane: Nacionalismus a narodni stereotypy. Pavel Mervart, Česko, Červený Kostelec; Praha.

[thumbnail of R_Kutsyk_KMRINTPCHPSV_SNNS_2023_KIU_FSHN_KUBG.pdf] Текст
R_Kutsyk_KMRINTPCHPSV_SNNS_2023_KIU_FSHN_KUBG.pdf

Download (28MB)

Анотація

У дослідженні окреслено особливості використання в російському імперському наративі такого ідеологічного конструкту як «мазепинство», який активно пропагувався та насаджувався у свідомості українського суспільства. Зазначене кліше використовувалося для позначення українського національно руху в Російській імперії та інтерпретувалося виключно як негативне явища. Остаточного утвердження в імперському наративі воно набуло під час Першої світової війни, коли одним із важливих завдань царської влади був пошук внутрішнього ворога та формування його негативного образу. У пропонованій роботі проаналізовано історіографію проблеми. Висвітлено етимологію кліше «мазепинство» та окреслено історичні умови, за яких воно виникло. Розкрито специфіку його теоретичного обґрунтування, змістового наповнення та смислового значення. З’ясовано функціональне призначення та місце у загальній структурі імперської ідеологічної політики. Визначено головні методи поширення кліше у суспільстві та його нормативно-правове забезпечення. Наведено конкретні приклади антиукраїнських заходів, здійснення яких було зумовлено використанням ідеологічного конструкту «мазепинство».

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: «Мазепинство»; «мазепинці»; російські імперські штампи; російський імперський наратив; міфи; стереотипи; інформаційна політика; пропаганда; Перша світова війна
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Руслан Ростиславович Куцик
Дата внесення: 13 Лист 2023 09:58
Останні зміни: 13 Лист 2023 09:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/46981

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу