Становлення та розвиток системи раннього втручання в Україні

Лопатинська, Наталія Анатоліївна та Зборовська, Ольга Павлівна (2023) Становлення та розвиток системи раннього втручання в Україні «Перспективи та інновації науки» (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина») (15(33)). с. 293-302. ISSN 2786-4952

[thumbnail of N_Lopatynska_O_Zborovska_PI_15_33_2023_IPO.pdf] Текст
N_Lopatynska_O_Zborovska_PI_15_33_2023_IPO.pdf

Download (620kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/issue/arch...

Анотація

У статті проаналізовано шлях зародження та становлення системи раннього втручання на теренах України від проголошення незалежності до сьогодення; висвітлено, як встановлювалася система раннього втручання на національному рівні; наведено успішні проекти реалізації раннього втручання в різних областях України. Мета статті – висвітлити поняття «системи раннього втручання», розглянути перебіг становлення даної системи в Україні та визначити стан сформованості системи раннього втручання на теренах української держави. Актуальність дослідження обумовлюється зростанням попиту на формування системи раннього втручання на глобальному, європейському та національному рівнях, суть якої полягає в корекції розвитку дітей від народження до чотирьох років. Перші роки життя нової людини вважаються найсприятливішими для формування особистості та розвитку мозку, своєчасно виявленні можливі порушення краще піддаються корекції та, як наслідок, збільшується ймовірність позитивної соціальної адаптації. Для кожної дитини з особливими потребами складається індивідуальна програма розвитку, яка спирається на базові принципи послуги. Якісно розвинена система надання освітньо-корекційних послуг допомагає вирішити цілий спектр проблем, щоб у результаті досягти гармонізації суспільства, шляхом прийняття осіб з особливими потребами. Матеріали дослідження можуть бути використані фахівцями системи раннього втручання, у системі вищої та післядипломної освіти на факультетах спеціальної освіти в аспекті ознайомлення студентів з актуальним станом розвитку системи раннього втручання.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI: https://doi.org/10.52058/2786-4952-2023-15(33)
Ключові слова: система раннього втручання; атиповий розвиток; корекційний маршрут; нормативно-правові акти; національний рівень; пілотний проект; стандарт; національна стратегія; первинні навички; порушення розвитку; фінансова доступність; сімейноцентрований підхід; міждисциплінарна робота.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Інститут післядипломної освіти > Кафедра дошкільної та початкової освіти
Користувач, що депонує: Наталія Анатоліївна Лопатинська
Дата внесення: 22 Лист 2023 08:39
Останні зміни: 22 Лист 2023 08:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/47207

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу