«До вселюдної користі, а найпаче соотчичів і співгромадян моїх»: до історії акушерства доби просвітництва у Східній Європі

Драч, Оксана Олександрівна та Губенко, І.Я. (2023) «До вселюдної користі, а найпаче соотчичів і співгромадян моїх»: до історії акушерства доби просвітництва у Східній Європі In: IX Міжнародної науково-практичної конференції, Луцький інститут розвитку людини, 25 травня 2023 року, м. Луцьк.

[thumbnail of Drach, Gubenko_IX_MK_Luzk_2023.pdf] Текст
Drach, Gubenko_IX_MK_Luzk_2023.pdf

Download (654kB)
Офіційне посилання: https://lutsk.uu.edu.ua/мнп-viii/#

Анотація

Акушерство (повивальна справа) стало першою сферою жіночої праці в медицині, визнаною державою, що гарантувало стабільний заробіток фахівчиням і навіть окремі соціальні гарантії. Знані лікарі-акушери з України забезпечили розроблення проєкту підготовки кваліфікованих повивальних бабок у Російській імперії. Ратуючи за благоденство народу, Н.М. Максимович-Амбодик, О.М. Шумлянський та інші медики-просвітники скерували свої організаційні зусилля на поширення акушерської науки і родопомочі, підвищення фаховості повитух, формування етико-професійних основ їхньої медичної практики.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: повивальна справа; історія медицини; Н.М. Максимович-Амбодик; О.М. Шумлянський; проєкт підготовки акушерок; жіноча праця в медицині.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Оксана Олександрівна Драч
Дата внесення: 01 Груд 2023 13:00
Останні зміни: 01 Груд 2023 13:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/47546

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу