Організація партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку закладу дошкільної освіти

Волинець, Юлія Олександрівна та Стаднік, Н.В. та Панченко, Т.Л. (2023) Організація партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку закладу дошкільної освіти Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина») (15(33)). с. 120-132. ISSN 2786-4952

[thumbnail of Y_Volynets_PIN_15_33_2023_FPO.pdf] Текст
Y_Volynets_PIN_15_33_2023_FPO.pdf

Download (594kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/issue/view...

Анотація

У статті розглянуто питання проблеми організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку закладів дошкільної освіти. На основі аналізу базових нормативних документів та сукупності наукових досліджень визначено основні підходи і ключові поняття теми дослідження.Розглядаються питання щодо змісту, форм, методів організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку в закладах дошкільної освіти. Визначено теоретичну сутність поняття «партнерська взаємодія учасників освітнього процесу у групах раннього віку». Визначено та охарактеризовано основні педагогічні умови формування готовності майбутніх дошкільних педагогів до роботи з батьками дітей раннього віку; розкриті зміст, форми, методи організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку в закладах дошкільної освіти; зазначені основні принципи підходу організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку ЗДО. Представлено критерії впливу на розвиток педагогічної культури батьків вихованців закладів дошкільної освіти. Пріоритетного значення освітнього процесу набувають питання вдосконалення системи виховання дітей раннього віку. Основним напрямком роботи з дітьми раннього віку (до 3 років) є забезпечення їх емоційного комфорту під час перебування у закладі, створення сприятливих умов для їх психічного і фізичного розвитку. Особлива увага приділяється розвитку сенсорних почуттів. Організація освітнього процесу у формі спільної партнерської діяльності потребує суттєвої перебудови стилю поведінки як дорослого, так і вихованця. З огляду на це дуже важливо, щоб кожен вихователь ЗДО розумів, наскільки важливі кардинальні зміни у стилі взаємодії з дітьми. Нами встановлено, що партнерська позиція дорослого сприяє розвитку у дитини активності, самостійності, вміння приймати рішення, прагнення щось робити, не боячись, що вийде не так, викликає прагнення досягнень, сприяє емоційному комфорту. Організовуючи форми активної взаємодії, вихователь ЗДО ретельно готується до неї.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: партнерська взаємодія; зміст, форми, методи організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку; організації партнерської взаємодії учасників освітнього процесу у групах раннього віку закладів дошкільної освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 26 Груд 2023 11:43
Останні зміни: 26 Груд 2023 11:43
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48088

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу