Сократ і Афінська демократія

Голованов, Сергій Олександрович (2023) Сократ і Афінська демократія Колективна (три і більше авторів). «Terrae motor, solis caelique stator». Monografia zbiorowa. Centrum Naukowo-Wydawnicze im. O.Pritsaka pritsak-center.co, Warszawa-Paryż 2023.

[thumbnail of S_Holovanov_Monograph_2023_FSHN.pdf] Текст
S_Holovanov_Monograph_2023_FSHN.pdf

Download (38MB)
Офіційне посилання: https://fshn.kubg.edu.ua/images/stories/Departamen...

Анотація

Вступ Греції з V ст. до Р.Х. у класичний період своєї історії знайшов втілення у вищому злеті духовної та матеріальної культури античної цивілізації. Серед видатних досягнень грецької культури особливе місце посідає філософська школа Сократа та його учнів і послідовників. Через малодоступність її змісту пересічні громадяни помилково вважали Сократа софістом, яких він піддавав гострій критиці. Розгортання демократичного ладу в Афінському полісі супроводжувалося встановленням охлократичних настроїв демосу , зокрема частими випадками ухвалення демосом більшою мірою емоційних, нерозважливих, не справедливих рішень народних зборів та вироків суду присяжних. Одним з прикладів такого несправедливого вироку править засудження до страти геніального грецького філософа Сократа з Афін не за порушення законів, а через його критичне ставлення до демократичного політичного ладу . Причиною такого суворого вироку стало болісна реакція демосу на не пересічність особистості Сократа, безкомпромісність його поведінки, яка лишилася незрозумілою для широких верств громадянства.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: філософія; античне суспільство; полісна мораль; доброчесність; благо.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: Сергій Олександрович Голованов
Дата внесення: 03 Січ 2024 07:59
Останні зміни: 04 Січ 2024 11:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48250

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу