Інтеграція українців у європейські суспільства у ХІХ - на початку ХХ ст.

Іванюк, Олег Леонідович (2023) Інтеграція українців у європейські суспільства у ХІХ - на початку ХХ ст. Колективна (три і більше авторів). «Terrae motor, solis caelique stator» Monografia zbiorowa z okazji 550. rocznicy urodzin wybitnego polskiego astronoma Mikołaja Kopernika. Międzynarodowe Konsorcjum Naukowo-Edukacyjne im. Luciena Febvra, Polska-France, Warszawa-Paryż, Warszawa-Paryż, Polska-France.

[thumbnail of O_Ivaniuk_IUES_TMSCS_2023_KUBG_FSHN.pdf] Текст
O_Ivaniuk_IUES_TMSCS_2023_KUBG_FSHN.pdf - Опублікована версія

Download (267kB)
Офіційне посилання: https://fshn.kubg.edu.ua/images/stories/Departamen...

Анотація

У статті розглядається коло питань, пов’язаних із інтеграцією українців у європейські суспільства у ХІХ – на початку ХХ ст. Основна увага приділяється умовам для міжетнічних і міжкультурних контактів із європейською цивілізацією, які склалися у зазначений період, меті подорожей українців до європейських країн, міжетнічним культурним контактам. У процесі дослідження визначено проблеми адаптації які виникали у подорожуючих на шляху до інтеграції у те або інше суспільство. Встановлено, що перебуваючи у різних країнах Європи, українці зазнавали поступової асиміляції. Цей процес охоплював різні вікові категорії і верстви населення, що часом призводило до втрати української ідентичності або поєднання кількох ідентичностей, коли людина відчувала себе приналежною до двох народів. У другому випадку, спільноти, зазвичай зберігали у застиглій формі мову і певні ментальні конструкції, які відображали світоглядні позиції пращурів і регіонів звідки вони походили. Суто українська ідентичність, і заперечення інтеграції характерна лише для тимчасових мігрантів, які прагнули повернутися на батьківщину або розглядали перебування у чужій країні як тимчасовий і вимушений крок. Так само це характерно для тих, хто у зв’язку з суб’єктивними чинниками, зокрема, не можливістю здолати мовний бар’єр, пристосуватися до нових умов життя, сприйняти нові світоглядні або ціннісні орієнтації змушені були, через певний час, повертатися на батьківщину.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: країни Європи; інтеграція; подорожні записки; інтелектуальна еліта; трудова й політична еміграція
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Unnamed user with email kiu.fshn@kubg.edu.ua
Дата внесення: 04 Січ 2024 14:54
Останні зміни: 04 Січ 2024 14:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48280

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу