Виклики та ризики впровадження інноваційних практик у вищу освіту України

Козир, Маргарита Валентинівна та Сад, А. (2023) Виклики та ризики впровадження інноваційних практик у вищу освіту України Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка, 40 (2). с. 65-69. ISSN 2311-2409 (Print), 2412-2009 (Online)

[thumbnail of Kozyr M., Sad A._POTPPP_40_2023.pdf] Текст
Kozyr M., Sad A._POTPPP_40_2023.pdf

Download (198kB)
Офіційне посилання: https://pedosvita.kubg.edu.ua/index.php/journal/is...

Анотація

У статті йдеться про впровадження інноваційних практик в Україні, їх доцільність використання у вищій освіті, виклики та ризики, які спричиняють як прогрес, так і занепад вищої освіти. Автори наголошують на необхідності впровадження інноваційних ресурсів у галузь освіти дорослих, адже саме в кризових умовах сьогодення створюються новаторські цифрові ресурси. Визначено, що метою даної статті є розкриття ефективності впровадження інноваційних практик як важливого об’єкту розвитку вищої освіти України. Завдання полягає у дослідженні інноваційних практик: викликів сьогодення, доцільності застосування та уникнення ризиків, які можуть призвести до занепаду вищої освіти; огляд переваг і недоліків ресурсів штучного інтелекту: Gamma, ChatGPT. Авторами схарактекризовано особливості понять “інновація” та “інноваційні практики”, спрямовані на забезпечення якісного навчання здобувачам вищої освіти в кризових умовах сьогодення, зокрема, повномасштабного вторгнення та відсутності електроенергії. Проаналізовано доцільність впровадження інноваційних практик ХХІ століття, до яких варто віднести застосунки штучного інтелекту, наприклад, Gamma, ChatGPT. Закцентовано увагу на тому, що на вищу освіту України суттєво впливає європейський простір, адже освіта базується на структурі європейського типу, відповідно процес навчання перебуває на шляху їх опанування. З’ясовано, що система освіти дорослих в Європейських країнах недосконала, найбільшою проблематикою є забезпечення якісної підготовки педагогів, якій повинна приділятися достатня увага, бо підґрунтям квалітативної освіти є саме висококваліфіковані фахівці. У висновках, як аргумента значущості, виокремлено те, що від впровадження інноваційних практик у вищу освіту України залежить збереження інтелектуального потенціалу нації в складних умовах ХХІ століття, яка характеризується викликами суспільства.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI:10.28925/2311-2409.2023.40
Ключові слова: вища освіта; інновації; інноваційні практики; європейські стандарти; штучний інтелект
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Тамара Ростовцева
Дата внесення: 15 Січ 2024 06:08
Останні зміни: 15 Січ 2024 06:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48384

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу