Ринок Fintech в Україні: Особливості, шляхи та перспективи розвитку

Житар, Максим Олегович (2024) Ринок Fintech в Україні: Особливості, шляхи та перспективи розвитку European scientific journal of Economic and Financial innovation (1(13)). с. 4-12.

[thumbnail of M_Zhytar_ESJEFI_1.pdf] Текст
M_Zhytar_ESJEFI_1.pdf - Опублікована версія
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (929kB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У статті представлено дослідження особливостей, шляхів та перспектив розвитку ринку Fintech в Україні. Виокремлено основні фактори, якими відзначився фінансовий сектор України протягом останніх п’яти років, серед яких розширення процесів цифровізації на міжнародному рівні; наслідки світової економічної кризи, яка розпочалась у 2008 році; зростання конкуренції на фінансових ринках; прагнення до інновацій та високі вимогами до зручності користування, якості та швидкості отриманням інформації; карантинні обмеження, пов’язаними з розповсюдженням COVID-19. Досліджені основні тренди ринку фінансових технологій, такі як послуги через мобільний телефон; фінансові послуги та соціальні мережі; альтернативні види платежів; маркетплейси; нові бізнес-моделі; використання штучного інтелекту у фінансовій сфері; цифрова ідентифікація та біометрія. Запропоновані основні переваги та недоліки використання FinTech. До основних переваг можна віднести: ефективність та швидкість, доступність, нові фінансові продукти, зручність. Недоліками можуть бути: кібербезпека, нерівність доступу, проблеми з приватністю, регуляторні аспекти. Зроблено висновок, про те що низка шляхів та перспектив може сприяти його розвитку, а саме: регуляторні реформи; співпраця з урядом та банківським сектором; безпека та захист даних; імплементація технологій блокчейну та кіберзахисту для забезпечення безпеки у фінансових операціях; вдосконалення технологічної інфраструктури; фінансування та інвестиції; інформаційна освідченість та просвітництво. Доведено, що фінтех-компанії активно використовують технологічні інновації для вдосконалення фінансових послуг і конкурують на світовому ринку, що постійно зростає як на глобальному, так і національному рівнях. Україна зосереджується на формуванні цифрової економіки та суспільства, де розвиток ринку фінтех вимагає використання блокчейну та штучного інтелекту. Український фінтех акцентується на розширенні використання блокчейну для відстеження грошових потоків, платежів та фінансових послуг, а також на управлінні ідентифікацією, укладенні контрактів та врегулюванні спорів з клієнтами. Також важлива адаптація технологій штучного інтелекту для ефективного управління витратами та оптимізації бізнес-процесів для вітчизняних підприємств, що підвищить їх конкурентоспроможність на ринках ЄС.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ринок FinTech; кібербезпека; штучний інтелект; цифровізація; фінансові ринки; фінансові послуги; блокчейн
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет економіки та управління > Кафедра фінансів
Користувач, що депонує: Професор Максим Олегович Житар
Дата внесення: 29 Бер 2024 08:37
Останні зміни: 29 Бер 2024 08:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48448

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу