Розвиток soft skills у контексті сталого розвитку освіти

Лєвіт, Дмитро Анатолійович та Євтухова, Т.А. (2024) Розвиток soft skills у контексті сталого розвитку освіти Освіта. Інноватика. Практика, 12 (1). с. 57-62. ISSN 2616-650X

[thumbnail of D_Lievit_T_Evtukhova_ OIP_T12N1_FMMH.pdf] Текст
D_Lievit_T_Evtukhova_ OIP_T12N1_FMMH.pdf - Опублікована версія

Download (378kB)
Офіційне посилання: https://oip-journal.org/index.php/oip/article/view...

Анотація

У статті розглянуто перспективи розвитку навичок soft-skills у контексті сталого розвитку освітнього процесу при підготовці здобувачів освіти закладів вищої освіти. Наголошено на важливому значенні формування таких навичок у майбутніх фахівців під час здобуття освіти як засобу формування людського капіталу, який має необхідні навички і уявлення, які дозволяють сучасним і майбутнім поколінням створення стійкого суспільства. Вказано на сталість як основну парадигму сучасної вищої освіти. Висвітлено як можливості варто використовувати у контексті освітнього процесу з позицій моделювання змісту освітніх компонентів. Виокремлено м'які навички, що опосередковано передбачені у концепції сталого розвитку освіти, що обґрунтовує створення цілісної концептуальної освітньої системи, де формування та становлення основних навичок soft-skills передбачає комплексний підхід, що ґрунтується на поєднанні кількох підходів та ключових заходів. Акцентовано, що серед них – формальні процеси навчання, що охоплюють як навчальні, так і позанавчальні елементи; програми підтримки, які включають академічні та неакадемічні аспекти, а також місця проживання та оточення університету. Досліджено три форми заходів щодо впровадження навичок soft-skills у освітній процес з акцентування на сталість його розвитку, а саме створення моделі як окремої складової, моделі, де набуття навичок є вбудованим у програму та поєднання обох підходів. Проаналізовано фактори що впливають на введення м'яких навичок у життя майбутніх поколінь через моделі їх набуття у освітньому процесі шляхом формування ціннісного підходу до самого факту розвитку високоякісного людського капіталу, конкурентоспроможного, розвиненого та готового до активного впровадження європейських глобалізаційних принципів сталості.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: soft-skills; сталість розвитку; формування людського капіталу; освітні компоненти; цілісна концептуальна освітня система; комплексний підхід.
Типологія: Статті у базах даних > Index Copernicus
Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Дмитро Анатолійович Лєвіт
Дата внесення: 11 Квіт 2024 07:47
Останні зміни: 11 Квіт 2024 07:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/48619

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу