Особливості використання сучасних фітнес-технологій з жінками у другому триместрі під час вагітності

Кожанова, Ольга Сергіївна та Петрова, Наталя Вікторівна та Цикоза, Євгенія Валеріївна та Пітенко, Сергій Леонідович та Гаврилова, Наталія Григорівна (2024) Особливості використання сучасних фітнес-технологій з жінками у другому триместрі під час вагітності Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова (5(178)). с. 84-89.

[thumbnail of O_Kozhanova_N_Petrova_Y_Tsykoza_S_Pitenko_FZFVS.pdf] Текст
O_Kozhanova_N_Petrova_Y_Tsykoza_S_Pitenko_FZFVS.pdf

Download (571kB)
Офіційне посилання: https://spppc.com.ua/index.php/journal/issue/view/...

Анотація

У статті розглянуто особливості використання сучасних фітнес-технологій з жінками під час вагітності у другому триместрі. Матеріали і методи: всього в дослідженні взяло участь 20 жінок різного віку (від 21 до 34 років ), які знаходилися на різних термінах вагітності, більшість з яких (70%) були на другому триместрі. Результати: було встановлено, що 80% опитаних жінок підтримували форму завдяки фітнесу. Більшість жінок обирали «спокійні» види фітнесу: пілатес (45%), йога (30%) та «легке» кардіо (40%) і лише 10% віддавали перевагу силовим тренуванням. Також здійснювався аналіз відеозаписів найпопулярніших сучасних фітнес-програм під час вагітності, на другому триместрі зокрема. Висновки: за результатами проведеного аналізу було встановлено, що всі чотири групи фітнес- програм, зокрема пілатес, йога, вправи у воді та стрейчинг, можуть бути ефективними для вагітних жінок на другому триместрі за умови, що програми розроблені з урахуванням специфіки цього періоду. Особливості використання засобів у фітнес-заняттях з вагітними жінками наступні: вправи виконуються у більш повільному темпі, без різких рухів та підвищеної інтенсивності; під час виконання вправ необхідно уникати позицій, що можуть призвести до перенапруження м'язів живота та стегон, а також до втрати рівноваги вагітною жінкою.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: сучасні фітнес-технологій; фітнес-програми; засоби оздоровчого фітнесу; вагітні жінки; другий триместр вагітності
Типологія: Статті у періодичних виданнях > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Викладач Євгенія Валеріївна Цикоза
Дата внесення: 21 Трав 2024 08:08
Останні зміни: 21 Трав 2024 08:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/49002

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу