«Що ви нам про книжки і науку? Ви нам хліба вистарайтеся…» (українська «пропаганда» в таборі Фрайштадт, Австро-Угорщина у кінці 1914 – на початку 1915 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) «Що ви нам про книжки і науку? Ви нам хліба вистарайтеся…» (українська «пропаганда» в таборі Фрайштадт, Австро-Угорщина у кінці 1914 – на початку 1915 рр.) Емінак: науковий щоквартальник. – Київ-Миколаїв (2(18)). с. 39-44. ISSN 1998-4634

[thumbnail of I_Sribniak_E_18_1_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribniak_E_18_1_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://eminak.mksat.net/

Анотація

У статті аналізується початкова фаза культурно-освітньої діяльності Союзу визволення України в таборі полонених вояків зі складу царської армії Фрайштадт, яка була позначена великими труднощами через протидію чорносотенців. Але завдяки наполегливим та зваженим діям представників Союзу в таборі вдалось розпочати виклади з історії літератури, організувати курси української граматики, створити хор та оркестр, заснувати школу для неграмотних, бібліотеку і читальний зал. Одночасно було поліпшено побут полонених та їх харчування та започатковано переведення до інших таборі запеклих поборників «російської ідеї». Важливою подією стала організація гуртка свідомих полонених, члени якого активно включились у проведення роз’яснювальної роботи серед полонених. Таким чином, Фрайштадт набув перших національних ознак, і в ньому утворилось нечисленне коло прихильників української ідеї.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Фрайштадт; полонені українці; табір; освіта; курси
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 21 Серп 2017 06:01
Останні зміни: 21 Лист 2017 13:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/19953

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу