Стан сформованості знань з української мови в учнів із тяжкими мовленнєвими розладами

Мельніченко, Тетяна Василівна (2015) Стан сформованості знань з української мови в учнів із тяжкими мовленнєвими розладами Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. Педагогічні науки: збірник наукових праць, 3 (50). с. 189-195.

[thumbnail of T_Melnichenko_SSZZYMVYITMR_NYMNYIVOC_3_50_KSPKIO_IL.pdf]
Перегляд
Текст
T_Melnichenko_SSZZYMVYITMR_NYMNYIVOC_3_50_KSPKIO_IL.pdf - Опублікована версія

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена проблемі вивчення особливостей навчальної діяльності дітей із порушеннями психофізичного розвитку в спеціальних освітніх закладах в процесі опанування шкільними знаннями, зокрема і дітей із тяжкими мовленнєвими розладами (ТРМ). У науковому доробку розглядаються особливості сформованості знань та умінь з предмету «Українська мова» учнями із ТРМ в рамках розділу «Фонетика, Графіка. Орфоепія. Орфографія». Автор подає результати теоретико-експериментального дослідження проблеми формування знань з української мови в учнів із тяжкими мовленнєвими розладами 5-6 класів. На основі аналізу «Програми для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей із тяжкими порушеннями мовлення з «Української мови» для 5 класу», було визначено перелік тем, з якими ознайомлюються учні із ТРМ, та низку знань та умінь, які молодші школярі повинні опанувати в процесі вивчення означеного розділу з даного предмету. Застосування діагностичних завдань, спрямованих на визначення рівня сформованості в учнів із мовленнєвими розладами знань та умінь з предмету «Українська мова», дозволило визначити й схарактеризувати основні види та типи помилок. Також пропонуються приклади помилок, які допускають молодші підлітки із ТМР в процесі виконання запропонованих завдань.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: тяжкі мовленнєві розлади (ТМР); учні з тяжкими мовленнєвими розладами; знання; уміння; завдання; труднощі; помилки
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра спеціальної та інклюзивної освіти
Користувач, що депонує: Лаборант Ірина Ігорівна Пурська
Дата внесення: 26 Жов 2015 11:38
Останні зміни: 26 Жов 2015 11:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/10485

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу