Дисертація - Репрезентація воєнного досвіду в пам’яті ветеранів дивізії «Галичина» (1943-2013 рр.)

Хом`як, Оксана Володимирівна (2017) Дисертація - Репрезентація воєнного досвіду в пам’яті ветеранів дивізії «Галичина» (1943-2013 рр.) PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Khomiak_Oksana__Dissertation.pdf]
Перегляд
Текст
Khomiak_Oksana__Dissertation.pdf

Download (3MB) | Перегляд

Анотація

Дослідження присвячене особливостям формування, інструменталізації та репрезентації воєнного досвіду в колективній та індивідуальній пам’яті ветеранів дивізії Ваффен СС «Галичина». У дисертації детально розглянуто, як під впливом різних чинників відбувалося становлення колективної ідентичності дивізійників у діаспорі та в радянському суспільстві, що показало важливість пам’яті та ідентичності як консолідуючих агентів для подолання зовнішніх загроз. Результатом стало, з одного боку, поєднання глорифікації власного воєнного досвіду як «борців за волю України» та його віктимізації як жертв радянського режиму, з іншого - замовчування чи забування незручного минулого. Досліджено інструменталізацію такого бачення минулого в рамках Братства колишніх вояків 1-ої УД УНА (в Україні - Галицького братства) через відповідну діяльність, меморіальні практики та церемонії вшанування спільної пам’яті. Індивідуальна 18 пам'ять завжди багатша за спрощені образи колективної пам’яті. Відтак, через вписування індивідуальних мотивацій в загальний контекст на різних етапах набору, вступ до дивізії розглядаємо як найважливішу стратегію виживання, якою керувалися в умовах війни. Крім того, відтворено повсякденне життя та чинники, які визначали морально-психологічний стан дивізійного вояцтва.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: дивізія Ваффен СС «Галичина», дивізія «Галичина», колективна пам'ять, індивідуальна пам'ять, воєнний досвід, наратив.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 31 Бер 2017 10:00
Останні зміни: 31 Бер 2017 10:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/19284

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу