«…На користь наших лицарів-мучеників за святу справу визволення батьківщини» (діяльність Всеукраїнської спілки військових інвалідів УНР у Польщі, 1922 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) «…На користь наших лицарів-мучеників за святу справу визволення батьківщини» (діяльність Всеукраїнської спілки військових інвалідів УНР у Польщі, 1922 р.) Емінак (3(19)). с. 69-74. ISSN 1998-4634

[thumbnail of I_Sribniak_EMINAK_19-3_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribniak_EMINAK_19-3_IFF.pdf

Download (13MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://drive.google.com/file/d/1FqX0vHBKrLPWWGbrg...

Анотація

У статті проаналізовано діяльність Всеукраїнської спілки військових інвалідів УНР, яка відіграла значну роль в справі захисту прав цієї категорії інтернованих вояків-українців, представляючи їх інтереси перед польським урядом. Її заходами у таборах влаштовувалися швецькі та кравецькі майстерні, де працювали інваліди, їм надавалася матеріальна допомога шляхом проведення благодійних збірок та театральних вистав, а також грошових допомог від соціальних служб Польської держави. Крім того, Спілка провадила жваве листування з аналогічними організаціями деяких європейських країн, інформуючи їх про становище українців-інвалідів у таборах. Всеукраїнська спілка військових інвалідів рішуче обстоювала свій політичне кредо – ідею відновлення державної незалежності України, в зв’язку з чим розповсюджувала власні звернення, намагаючись привернути увагу європейського співтовариства до подій в Україні. Така діяльність Спілки знайшла схвалення та всіляку підтримку з боку Державного центру УНР в екзилі та військового командування інтернованих Військ УНР.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Статтю підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: Інваліди; Армія УНР; звернення; спілка; допомога; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 15 Лист 2017 08:48
Останні зміни: 21 Лист 2017 13:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20977

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу