Європейське міське середовище та табори полонених й інтернованих українців: шляхи взаємодії (1914-1924 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Європейське міське середовище та табори полонених й інтернованих українців: шляхи взаємодії (1914-1924 рр.) In: Київ і кияни в соціокультурному просторі України: історія міських спільнот, 24 травня 2017 р., Київ.

[thumbnail of I_Sribnyak_program_KiKSKPU_2017_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_program_KiKSKPU_2017_IFF.pdf

Download (72kB) | Перегляд
[thumbnail of I_Sribnyak_theses_KiKSKPU_2017_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_theses_KiKSKPU_2017_IFF.pdf

Download (221kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://kubg.edu.ua

Анотація

У таборах полонених та інтернованих вояків-українців, які існували в кількох європейських країнах (Німеччина, Австро-Угорщина, Чехія, Польща та ін.) діяли різні майстерні, і зокрема: гончарні, різьбарські, малярські, малювання та ін.), вироби яких охоче купувались містянами з огляду на їх дешевизну. Крім того, у таборах завжди знаходились умільці, які у вільний від роботи час вирізали з дерева різні «дрібнички», що теж користувались попитом за їх майстерне виконання. Комунікація між містянами і таборянам спочатку відбувалась через працівників комендатур з числа цивільних осіб, але вже досить скоро набула характеру безпосередніх контактів. Справа в тім, що як влада країн перебування полонених та інтернованих вояків-українців активно використовувала полонених для праці на заводах і фабриках, копальнях, в аграрному секторі. Зрештою, тривале співіснування містян і таборян в деяких випадках призвело до утворення змішаних родин, крім того частина полонених в силу різних причин воліла не повертатись додому, утворивши нечисленні українські громади, які вже мешкали на цивільному становищі поблизу вже ліквідованих таборів. У подальшому це призвело до натуралізації цієї категорії колишніх полонених українців, а також об’єктивно сприяло збільшенню їх мобільності, бо маючи вищих освітній рівень та володіючи мовою країн перебування, вони мали набагато більші можливості для повноцінної адаптації.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: Табір; полонені; інтерновані; українці; місто, торгівля, майстерні.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 28 Груд 2017 06:56
Останні зміни: 28 Груд 2017 06:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22660

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу