Формування сукупності рефлексивних конструктів майбутнього педагога в освітньому середовищі закладу вищої освіти

Желанова, Вікторія В'ячеславівна (2019) Формування сукупності рефлексивних конструктів майбутнього педагога в освітньому середовищі закладу вищої освіти Journal of Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (1). с. 28-36.

[thumbnail of V_Zhelanova_JVSPNU_vol6_1_2019.pdf]
Перегляд
Текст
V_Zhelanova_JVSPNU_vol6_1_2019.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

У статті обгрунтовано актуальність і доцільність впровадження рефлексивно зорієнтованої освіти майбутнього педагога в сучасному закладі вищої освіти. Розкрито сутність рефлексивних конструктів майбутнього педагога як єдності рефлексивної компетентності та рефлексивно детермінованих конструктів. Рефлексивну компетентність майбутнього педагога визначено як професійно-особистісну метаякість і репрезентовано у двох площинах: 1) як самостійний конструкт; 2) як детермінанту, що зумовлює розвиток рефлексивно насичених конструктів. У контексті рефлексивної детермінації представлено мотиваційну, смислову та суб`єктивну сфери особистості. Розкрито напрями процесу трансформації складників рефлексивної компетентності, а також мотивів, смислів, професійної суб`єктності у площині їх рефлексивної детермінації. Проаналізовано феномен освітнього середовища закладу вищої освіти й зосереджено увагу на його рефлексивній орієнтації. Висвітлено логіку та особливості формування рефлексивних конструктів майбутнього педагога суголосно етапам середовищеутворення (адаптація до умов середовища; активне відтворення середовища студентами; активний вплив студентів на середовище та самостійне його створення)

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: рефлексивна компетентність; рефлексивна детермінація; мотивація; смислова сфера; професійна суб*єктність майбутнього педагога; освітнє середовище закладу вищої освіти; середовище утворення.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра теорії та історії педагогіки
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 09 Жов 2019 11:16
Останні зміни: 09 Жов 2019 11:16
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27944

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу