Бізнес-коучінг як соціально-психологічна практика розвитку людських ресурсів

Вінник, Наталія Дмитрівна та Кутішенко, Валентина Петрівна (2020) Бізнес-коучінг як соціально-психологічна практика розвитку людських ресурсів Теорія і практика сучасної психології, 3 (1). с. 190-194. ISSN 1813-3405

[thumbnail of N_Vinnyk_T_Kutishenko_TPSP_1_SL.pdf]
Перегляд
Текст
N_Vinnyk_T_Kutishenko_TPSP_1_SL.pdf

Download (10MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.trsp-journal.kru.zp.ua

Анотація

В статті представлено теоретико-методологічне обґрунтування поняття бізнес-коучингу, як практики, яку застосовують для оптимізації бізнес-процесу. Означено, що основними джерелами коучингу як сучасної концепції практичної психології є спортивне (індивідуальне і командне) тренерство, мистецькі моделі наставництва та духовно-буттєві практики. Доказово заявлено, що застосування бізнес-коучінгу – це великий внесок в корпоративну культуру, в результаті якого формується позитивне ставлення до людини, віра в те, що кожен – чемпіон. Зауважено силу коучингових інструментів і процесів, які підтримують людей в побудові нових планів, оцінці основних цінностей, роз'ясненні виборів розвитку та баченні професійного майбутнього. Акцентовано увагу на основні принципи коуч-процесу(з усіма все в порядку; людина робить найкращий вибір з доступних їй; зміни не тільки можливі, але і відбуваються завжди; у кожної людини є всі ресурси для того, щоб досягти того, чого вона хоче; у кожній дії лежить позитивний намір) та застосування їх в бізнесі. Наведено методику роботи з організацією (коучинг з першою особою компанії; коучинг з топ-менеджерами компанії; робота з наступним рівнем підпорядкування; реалізація проекту та контроль виконання зобов'язань на кожному кроці) та результати застосування такої системи. Констатовано, що коучинг як концепція практичної психології, з одного боку, спирається на загальновідомі методи психологічної науки: спостереження, опитування, бесіда, тестування, моделювання тощо, а з іншого боку, має власні стандартизовані та апробовані процедури, моделі та технології самоактуалізації (SMATR, GROW та ін.). Коротко ознайомлено з ними. Показано, що коуч-консультування актуально та життєво необхідно для всіх сфер бізнесу, адже воно сприяє створенню умов для якісних змін діяльності ділової людини, що неминуче призведе до отримання бажаного результату відповідно до власних вимог та нового витка у розвитку самої компанії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: коуч; коучінг; бізнес; корпоративна культура; принципи коучінгового процесу; технології коучінгу
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: Кандидат Наталія Дмитрівна Вінник
Дата внесення: 19 Черв 2020 10:24
Останні зміни: 19 Черв 2020 10:24
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31528

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу