Рівні особистісної зрілості студентів гуманітарного у ніверситету

Савченко, Валентин Михайлович та Харченко, Галина Дмитрівна та Буряк, Ольга Юріївна та Омері, Ірина Дмитрівна та Неведомська, Євгенія Олексіївна та Тимчик, Олеся Володимирівна та Яценко, Світлана Петрівна та Білецька, Вікторія Вікторівна та Ясько, Лілія Володимирівна (2020) Рівні особистісної зрілості студентів гуманітарного у ніверситету Спортивна наука та здоров’я людини (1(3)). с. 100-114.

[thumbnail of Savchenko_Kharchenko_inshi_SSHH_1(3)2020_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
Savchenko_Kharchenko_inshi_SSHH_1(3)2020_FZFVS.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Актуальність. Зрілість особистості, її внутрішній світ відіграє суттєву роль у формуванні здоров’я. Недарма, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, одним із компонентів здоров’я є духовність людини. Проте рівень особистісної зрілості дорослої людини не завжди відповідає її віку і може бути нижчим. Мета. Визначити рівні особистісної зрілості (внутрішнього розвитку) студентів гуманітарного університету і встановити особливості їх розподілу залежно від статі, терміну навчання, спеціальності, віросповідання та ставлення до релігії. Матеріал і методи. 207 студентів Київського університету імені Бориса Грінченка, середній вік яких становив 19.46 ± 2.12 років. Чоловіків було 105 (50.7 %), жінок — 102 (49.3 %). Для встановлення рівнів особистісної зрілості проведено опитування за Хосе Стивенсом (Jose Stevens). Виділяли таких 5 рівнів: «немовля», «малюк», «підліток», «юнак» і «дорослий». Результати. У студентів гуманітарного університету, що навчалися за спеціальностями «Фізична терапія, ерготерапія» та «Фізична культура і спорт», у 62.8% (130/207) випадків встановлені високі рівні, в 32.4 % (67/207) випадків — низькі рівні особистісної зрілості. У п’ятої частини студентів (19.8 %; 41/207) виявлені комбінації декількох рівнів особистісної зрілості. Це вказувало на відсутність цільності уявлень молоді про свій внутрішній світ і духовність. Студенти жіночої статі були більш внутрішньо розвинутими, ніж чоловічої, про що свідчило статистично значуще переважання у них високих рівнів особистісної зрілості — 66.7 %; 68/102 (у чоловіків — 48.6 %; 51/105). Уявлення про зрілість особистості у студентів старших курсів (IV-й і V-й курси) були більш сформованими, ніж у студентів молодших курсів (I-й і II-й курси). Дотримування студентами релігійних традицій, як віруючих, так і невіруючих, призводило до формування більш високих рівнів особистісної зрілості в порівнянні з тими студентами, які релігійних традицій не дотримувалися. 100 Висновки. Третя частина студентів гуманітарного університету має низький рівень особистісної зрілості (внутрішнього розвитку). За рівнем особистісної зрілості жінки переважають чоловіків. Студенти, які дотримуються релігійних традицій (як віруючі, так і невіруючі), є більш внутрішньо розвинутими, ніж ті, які таких традицій не дотримуються.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: студенти; рівень; особистість; внутрішній розвиток; духовність; опитування; Хосе Стивенс
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Виктория Викторовна Билецкая
Дата внесення: 04 Груд 2020 07:39
Останні зміни: 04 Груд 2020 07:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33365

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу