Принципи адаптації національних професійних стандартів педагогічної освіти до європейської кваліфікаційної рамки: досвід країн Західної Європи

Мельник, Наталія Іванівна (2015) Принципи адаптації національних професійних стандартів педагогічної освіти до європейської кваліфікаційної рамки: досвід країн Західної Європи Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. Педагогічні науки : збірник наукових праць (2 (49)). с. 131-136.

[thumbnail of Melnyk_N_I_Principles.pdf]
Перегляд
Текст
Melnyk_N_I_Principles.pdf

Download (644kB) | Перегляд

Анотація

У статті здійснено аналіз особливостей та функцій національних професійних стандартів педагогічної освіти, визначено їхні сутнісні особливості, встановлено, що стандарти є своєрідним індикатором розвитку професійної діяльності педагога, індикатором досягнення професійних цілей навчання, стандарти можуть використовуватися педагогом як рамка за якою він може робити висновки щодо результативності професійної діяльності, стандарти допомагають розвивати в педагогові саморефлексію та самооцінку. Автором також визначено принципи адаптації Національних професійних стандартів педагогічної освіти країн Західної Європи до Європейської кваліфікаційної рамки. Встановлено, що основними принципами ефективної адаптації є: взаємозалежність між різними ключовими освітніми елементами та наслідками, що випливають з них; цілісний погляд на процес роботи, де в якості відправної точки орієнтиром є застосування ЄКР; цілісні визначені результати навчання а не фрагментарні знання; розробка довіри до досягнутих результатів навчання поза інституційними рамками, через свідчення сертифікуючи органів чи закладів. роль зацікавлених сторін та їх конкретних інтересів і позицій.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: педагогічна освіта; професійні стандарти; принципи; кваліфікаційна рамка
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Наталія Іванівна Мельник
Дата внесення: 18 Вер 2015 06:53
Останні зміни: 18 Вер 2015 06:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/10122

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу