Дисертація - Урбаністичні топоси сучасної української літератури: традиції та трансформації (2000-2014 рр.)

Шторгин, Мар`яна Володимирівна (2016) Дисертація - Урбаністичні топоси сучасної української літератури: традиції та трансформації (2000-2014 рр.) PhD thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Штогрин_дисертація.pdf]
Перегляд
Текст
Штогрин_дисертація.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Дисертацію присвячено дослідженню текстів української літератури, які презентують урбаністичний дискурс початку ХХІ століття (2000-2014 рр.). Уперше в цьому контексті розглянуто твори таких українських прозаїків та драматургів: С. Андрухович, Ю. Андруховича, П. Арʼє, Я. Верещака, О. Вітра, Н. Ворожбит, В. Даниленка, С. Жадана, О. Ільченка, О. Ірванця, С. Кисельова та А. Рушковського, О. Клименко, В. Коваленка, І. Липовського, Неди Нежданої, О. Погребінської, Кузьми Скрябіна. Простежено процес творення художнього образу міста як тексту-міфу, розглянуто принципи сюжетно-образної організації урбаністичного часопростору та означено його семантичні моделі. У роботі розглянуто головні етапи становлення і розвитку теми міста та міського дискурсу як «тексту у тексті», співвідношення центру та маргінесу у сюжетах аналізованих творів. Доведено домінантну роль авторської урбаністичної концепції та визначено спогад-памʼять про реальні місця як спосіб деконструкції урбаністичного хронотопу. Закцентовано на постчорнобильському дискурсі як апокаліптичній моделі сучасної української драматургії, що відчитується в контексті деконструкції імперського міфу. Зʼясовано, що хронотоп є однією з визначальних категорій рецепції образу міста, проаналізовано творення урбанізаційної моделі ініціації та міського життя як світоглядної парадигми головних героїв.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: проза, драматургія, міський текст, урбаністичний хронотоп, міські топоси і локуси.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 25 Жов 2016 13:17
Останні зміни: 25 Жов 2016 13:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15332

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу