Буддійська філософія Китаю і Центральної Азії та її вплив на Далекосхідну літературу

Щербаков, Ярослав Ігорович (2009) Буддійська філософія Китаю і Центральної Азії та її вплив на Далекосхідну літературу Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка Східні Мови та літератури (14). с. 48-52. ISSN 1728-3817

[thumbnail of y-shcherbakov_Sxid_movi_i_lit_buddhist-philosophy-of-china-and-central-asia-and-its-influence.pdf]
Перегляд
Текст
y-shcherbakov_Sxid_movi_i_lit_buddhist-philosophy-of-china-and-central-asia-and-its-influence.pdf

Download (271kB) | Перегляд

Анотація

овгий час у центрі уваги європейських дослідників була лише школа Чань (Дзен), а такі філософські течії, як Тяньтай і Хуаянь, та інші складові частини китайської буддійської філософії, наприклад теорія "десяти гармоній" школи Тяньтай (вчення Чжи І), або вчення філософії Екаяну - єдності всесвітнього духовного шляху, не дивлячись на велетенський вплив ціх філософських течій на далекосхідну поезію, нажаль пройшли крізь увагу більшості дослідників. У даній статті розгля­дається вплив філософії вищезазначених буддійських шкіл на китайську поезію. Також розглядається література і філо­софія Праджняпарамітри, ключова для Чань- буддизму і буддизму тибето-монгольської школи Гелуг. Наведено авторський переклад тексту "Канону Серця" - "Праджняпарамітри хрідая сутри" - короткого, але ключового тексту для всієї класич­ної далекосхідної і центрально-азійської культури.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Буддизм; Тяньтай; Чань; Хуаянь, Мі; Філософія; Китай та центральна Азія;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра східних мов і перекладу
Користувач, що депонує: к.ф.н. Ярослав Ігорович Щербаков
Дата внесення: 07 Груд 2016 13:08
Останні зміни: 07 Груд 2016 13:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/18058

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу