дисертація "Розвиток асертивності підлітків у різних умовах соціалізації"

Ніколаєв, Леонід Олегович (2016) дисертація "Розвиток асертивності підлітків у різних умовах соціалізації" PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of НІКОЛАЄВ Л._ДИС.pdf]
Перегляд
Текст
НІКОЛАЄВ Л._ДИС.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

У дисертації досліджувалось явище підліткової асертивності як особистісного інтегративного утворення, що характеризується своєрідністю структури та змістовними характеристиками: є багаторівневим і полідетермінованим особистісним утворенням, що має емотивно-когнітивну природу, комунікативну спрямованість та опосередковане індивідуально-психологічними властивостями. Висвітлено організаційно-методичні засади діагностичного дослідження, представлено інструментарій для комплексної діагностики асертивності підлітків; подано аналіз результатів емпіричного дослідження вікової та індивідуально-психологічної специфіки розвитку асертивності підлітків за емпіричними показниками, виокремлено найбільш значущі показники інтегративного характеру, проаналізовано специфіку їх прояву за віковою ознакою. Презентовано три групи підлітків за рівнем розвитку асертивності; складено їх характеристику відповідно до вікових новоутворень та індивідуально-психологічних відмінностей. Описано типологію когнітивних, афективних, ціннісних та конативних проявів асертивної поведінки підлітків. Досліджено психологічні детермінанти, що опосередковують розвиток асертивних якостей у підлітковому віці, виокремлено соціально-психологічні чинники, що забезпечують становлення асертивності підлітків за віковою та статевою ознакою. Розроблена та апробована програма оптимізації розвитку підліткової асертивності на основі отримання досвіду ефективної комунікації в умовах спеціально організованої підліткової інтеракції.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: асертивність, впевненість, асертивний підліток, соціалізація, розвиток асертивності, дитяче об’єднання.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 19 Груд 2016 08:58
Останні зміни: 19 Груд 2016 08:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/18334

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу