Знахідка у Варшавській бібліотеці: списoк пoлoнeних стaршин Української Галицької Армії в тaбoрі Тухоля (1920–1922)

Срібняк, Ігор Володимирович (2015) Знахідка у Варшавській бібліотеці: списoк пoлoнeних стaршин Української Галицької Армії в тaбoрі Тухоля (1920–1922) Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка (4(127)). с. 56-74. ISSN 1728-2640

[thumbnail of I_Sribniak_VKNU_4(127)_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribniak_VKNU_4(127)_IFF.pdf

Download (599kB) | Перегляд

Анотація

Публікацією повного списку полонених старшин Української Галицької Армії (УГА), які перебували в таборі Тухоля у другій половині 1920–1921 рр., автори статті намагались повніше і точніше реконструювати обставини їх перебування у згадуваному таборі, динаміку змін кількісного складу його мешканців, що була пов’язана з їх звільненнями, втечами або переведеннями до польських військових частин (для виконання різного роду робіт). Також здійснено спробу атрибутувати автора цього списку, уточнено деякі дані про місця проживання полонених до моменту їх залучення до лав УГА та терміни їх звільнення, деталізовано обставини перебування у таборі останнього командувача УГА генерала М.Тарнавського. Наведено уточнену інформацію про специфіку розбудови старшинського корпусу УГА та шляхи його поповнення, узагальнено деякі дані про національний склад полонених старшин, здійснено підрахунки старшин у відповідності до їх рангів (хорунжий – четар – сотник – отаман). Докладно проаналізовано історіографію проблеми, визначено внесок у дослідження цієї теми польських та українських істориків, окреслено основне коло архівних джерел про табір Тухолю в архівосховищах України та Польщі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: старшини; полонені; табір Тухоля; Українська Галицька Армія;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 18 Вер 2017 06:14
Останні зміни: 18 Вер 2017 06:14
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20147

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу