Художній конфлікт в українській драматургії 1990 - 2010 років: дискурс, еволюція, типологія

Вірченко, Тетяна Ігорівна (2012) Художній конфлікт в українській драматургії 1990 - 2010 років: дискурс, еволюція, типологія Одноосібна. Видавничий дім, Кривий Ріг.

[thumbnail of T_Virchenko_IF.pdf]
Перегляд
Текст
T_Virchenko_IF.pdf

Download (4MB) | Перегляд

Анотація

У дослідженні створено оригінальну концепцію та цілісну методику аналізу художнього конфлікту драматургічного твору, яка заснована на моделюючому підході, дає можливість розмежувати поняття конфлікту й художнього конфлікту й окреслити зв’язки художнього конфлікту з іншими змістовими та формальними компонентами твору літератури; уточнено взаємозалежність виявлення художнього конфлікту від роду, виду, жанру твору літератури. Особливий акцент здійснено на обґрунтуванні літературного періоду 1990–2010 років та наявності в ньому двох підперіодів; конкретизовано наукове функціонування термінів «дев’яностники» і «двотисячники» на позначення драматургів, чия творчість має чітко відмінні риси; здійснено аналіз літературно-критичного та театрального дискурсу сучасної української драматургії. Проаналізовано однокомпонентні типи художніх конфліктів, побудовані на основі базових критеріїв, змістових і формальних критеріїв вищих рівнів твору, допоміжних критеріїв; визначено типологічні спільності художніх конфліктів у межах творчих доробків Я. Верещака, В. Шевчука, Г. Штоня, Неди Нежданої, абсурдистів Сашка Ушкалова та А. Вишневського; охарактеризовано позначення барокових, романтичних та реалістичних стильових елементів на рисах художніх конфліктів п’єс 1990–2010 рр.

Тип елементу : Монографія (Одноосібна)
Ключові слова: конфлікт; художній конфлікт; типологія; українська драматургія 1990–2010 рр.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра української літератури і компаративістики
Користувач, що депонує: Професор Тетяна Ігорівна Вірченко
Дата внесення: 18 Жов 2017 09:54
Останні зміни: 21 Лист 2018 13:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20252

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу