Валентин Костенко:біографічна реконструкція постаті митця

Беренбейн, Інеса Самійлівна (2016) Валентин Костенко:біографічна реконструкція постаті митця Українське музикознавство (42). с. 92-107.

[thumbnail of I_Berenbein_UM_42_2016_IM.pdf]
Перегляд
Текст
I_Berenbein_UM_42_2016_IM.pdf

Download (6MB) | Перегляд

Анотація

В. Костенко - одна з яскравих постатей української музичної культури першої поло-вини ХХ століття, без якої неможливо уявити сутнісні характеристики художньо-мистецьких процесів цієї доби.Трагічна доля, що спіткала митця, ніби уособлює долю укра-їнської інтелігенції доби духовного відродження України першої третини ХХ століття. На матеріалі дослідження творчої біографії митця в роботі узагальнюються принципові наукові положення та методологічні підходи щодо біографічної реконструкції. Наголошується на принциповій незавершеності біографічного дослідження, на актуалізації герменевтичних методик біографічного розуміння та біографічного пояснення як методологічної основи створення смислової моделі індивідуальності. З’ясовується специфіка джерельної бази дослі-дження життєтворчого процесу В. Костенка. Особливо акцентується на рукописних автори-зованих джерелах біографічної реконструкції митця, у яких представлені, крім музичних композицій, автобіографічна та філософська проза, епістолярій митця. Визначаються фактуа-льний компендіум біографії та рівні ціннісно-смислової самоідентифікації митця, актуалізу-ється проблема періодизації життя і творчості композитора в процесі побудови «біографічно-го сценарію». Подається схема періодизації життєтворчого процесу митця як концепту дос-лідження складних індивідуально-стильових та світоглядних процесів у соціокультурному контексті часу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: життєтворчий процес; біографічна реконструкція; періодизація; ціннісно-смислові коди; В.Костенко
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: доцент Інеса Самійлівна Беренбейн
Дата внесення: 08 Груд 2017 12:02
Останні зміни: 08 Груд 2017 12:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/21665

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу