Відгук офіційного опонента кандидата педагогічних наук, доцента Попової Л.О. на дисертацію Полінок О.В. Формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів у процесі навчання української мови

Полінок, Олена Володимирівна (2018) Відгук офіційного опонента кандидата педагогічних наук, доцента Попової Л.О. на дисертацію Полінок О.В. Формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів у процесі навчання української мови PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Відгук_Попова_Полінок.pdf]
Перегляд
Текст
Відгук_Попова_Полінок.pdf

Download (636kB) | Перегляд

Анотація

Робота є теоретико-експериментальним дослідженням проблеми формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів у процесі навчання української мови. У дослідженні розкрито сутність понять «граматична компетентність», «метод проектів»; обґрунтовано психолінгвістичні та лінгводидактичні засади, розроблено методику формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів у процесі навчання української мови. Охарактеризовано граматичну компетентність як важливий чинник, що репрезентує стійкі знання граматичних одиниць, граматичних категорій, граматичних значень, цілісної системи відношень мовних одиниць, їх стилістичних функцій; належний рівень сформованості граматичних умінь і навичок; мовленнєвого досвіду використання граматичних одиниць у різних комунікативних ситуаціях, формування культури усного й писемного мовлення учнів; сформованих цінностей і ставлення. В основу розроблення програми експериментального навчання було покладено припущення, що робота з формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів у процесі навчання української мови стане результативною за умов: урахування когнітивного, комунікативного та лінгводидактичного потенціалу методу проектів, що стимулюють інтерактивну діяльність старшокласників, їхню потребу в спілкуванні, наближуючи модельовані умови навчальної комунікації до природніх; забезпечувати функціонування інтерактивних методів навчання з метою узагальнення, систематизації знань учнів, удосконалення їхніх комунікативно значущих умінь, формування граматичної компетентності. Результати експерименту підтвердили ефективність пропонованої методики формування граматичної компетентності учнів 10 класу з використанням методу проектів.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: граматична компетентність, метод проектів, складники граматичної компетентності, підходи до формування граматичної компетентності учнів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 20 Лют 2018 16:50
Останні зміни: 20 Лют 2018 16:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23388

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу