Непоказна звитяга (кілька епізодів з життя поручника Армії УНР, лікаря Христини Скачківської-Сушко, 1919-1925 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) Непоказна звитяга (кілька епізодів з життя поручника Армії УНР, лікаря Христини Скачківської-Сушко, 1919-1925 рр.) Наше Життя, LXXV (1). с. 13-16. ISSN 0740-0225

[thumbnail of I_Sribnyak_NZh_2018_1_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_NZh_2018_1_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://womenhistory.org.ua/index.php/

Анотація

У статті здійснено спробу відтворити деякі сторінки життя та діяльності поручника Армії УНР, лікаря Христини Скачківської-Сушко у 1919-1925 рр., використовуючи при цьому мову архівних документів, і зокрема тих, які зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. Встановлено, що Х.Сушко брала діяльну участь у збройному захисті УНР від більшовицької навали, що виплекало в ній найкращі національні чесноти, притаманні тільки найпослідовнішими українським патріотам. Отримавши кілька поранень під час бойових дій з більшовиками, вона після лікування повернулась до виконання своїх службових обов’язків лікаря однієї з бригад 6-ої Січової стрілецької дивізії, хоча була визнана військовим інвалідом. Перебуваючи у таборах інтернованих, маючи на руках двох малих дітей, вона разом з тим провадила активну громадську роботу, користуючись при тому незаперечним авторитетом і любов’ю майже всіх таборян.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: інтерновані вояки-українці; лікар; шпиталь; Щипіорно; Христина Скачківська-Сушко; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 19 Бер 2018 12:56
Останні зміни: 19 Бер 2018 12:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23484

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу