Роль міфонімів та біблійних онімів у створенні семантичної аури антропоетоніма Мотря в історичній епопеї Богдана Лепкого «Мазепа»

Вінтонів, Тетяна Миколаївна (2018) Роль міфонімів та біблійних онімів у створенні семантичної аури антропоетоніма Мотря в історичній епопеї Богдана Лепкого «Мазепа» Studia Philologica (Філологічні студії) : зб. наук. пр. (9). с. 85-92. ISSN 2311-2425

[thumbnail of T_ Vintoniv_SF_9_2017_IF.pdf]
Перегляд
Текст
T_ Vintoniv_SF_9_2017_IF.pdf

Download (224kB) | Перегляд

Анотація

У статті на матеріалі творів Б. Лепкого проаналізовано критерії розмежування поетонімів і омонімічних реальних імен, які базуються на різних денотативно-сигніфікативних відношеннях у цих іменах. Значна увага приділена тому, яку паралель проводить автор між Мотрею та біблій- ними онімами, міфопоетонімами. З’ясовано, що Б. Лепкий використав значний документальний матеріал і загалом дотримувався історичності з типовими романічними рисами. Простежено вжиті автором засоби для номінації головної героїні Мотрі Кочубей у циклі творів про Мазепу. Доведено на прикладі антропоетоніма «Мотря», що власні імена різних типів здатні передавати у творах історичний і національний колорит. Завдяки міфонімам і біблійним іменам, вжитим Б. Лепким для позначення та порівняння Мотрі Кочубей, створено індивідуально-авторські літературні образи, що взаємодіють один з одним, утворюють певні асоціації, доповнюють зміст і взаємно збагачуються.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: антропоетонім; біблійний онім; міфопоетонім; семантика; поетонім; онімна лексика;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: Валерій Смуров
Дата внесення: 27 Бер 2018 10:58
Останні зміни: 27 Бер 2018 10:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23560

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу