Мовно-охоронна та мобілізаційна місія української періодики у таборі інтернованих вояків-українців Ланцут, Польща (травень-червень 1921 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) Мовно-охоронна та мобілізаційна місія української періодики у таборі інтернованих вояків-українців Ланцут, Польща (травень-червень 1921 р.) Spheres of Culture (ХVІІ). с. 348-359. ISSN 2300-1062 (print); 2353-7841 (online)

[thumbnail of I_Sribnyak_SofC_2018_ХVІІ_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_SofC_2018_ХVІІ_IFF.pdf

Download (427kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.spheresofculture.umcs.lublin.pl

Анотація

В статті йдеться про ініційовану таборовими часописами «Наша Зоря», «Промінь» та «Будяк» у таборі Ланцут кампанію на захист українського слова та розширення сфери її вжитку. Своїм вістрям вона була спрямована проти тієї частини російськомовного старшинства армії УНР, яке сповідувало несумісні з ідеєю української державності погляди. В силу цього таборова преса Ланцуту стала однією з найпомітніших домінант культурно-національного життя таборян, навколо якої гуртувалась та частина старшинства, яка вже мала вироблений національно-державницький світогляд. Обстоювані редколегіями таборових часописів ідеї могли гаряче підтримуватись або цілковито не сприйматися різними групами інтернованих вояків-українців у Ланцуті, але в кожному випадку вони відігравали роль «лакмусового папірця», який унаочнював дійсне ставлення таборян до України та національно-визвольних гасел українського народу.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: часопис; інтерновані; старшина; табір; Ланцут; армія УНР; Польща.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 05 Груд 2018 11:51
Останні зміни: 05 Груд 2018 11:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25092

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу