Війна та мир: шляхи до миру в війні на Сході України

Dulebova, Irina та Kovalskyi, Hryhorii та Dodonova, Vira та Biletsky, Vitaliy (2018) Війна та мир: шляхи до миру в війні на Сході України Схід (5(157)). с. 59-65. ISSN 1728-9343

[thumbnail of I_Dulebova_H_Kovalskyi_V_Dodonova_Shid.pdf]
Перегляд
Текст
I_Dulebova_H_Kovalskyi_V_Dodonova_Shid.pdf

Download (418kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://skhid.kubg.edu.ua/

Анотація

Стаття написана за результатами виконання науково-дослідного проекту «Соціально-філософська рефлексія шляхів вирішення конфлікту на Сході України» (№ держреєстрації: 0116U002518) і присвячена філософському осмисленню проблеми миру на Сході України. Висвітлено розкриття поняття «війна» та «мир» в історіографії з позицій методології теорії (не)насильства, конфліктології, паксології, полемології, геофілософії тощо. Стверджується, що задля досягнення миру слід від початку використовувати методологію і термінологію паксології як теорії миру, а не полемології як теорії війни. Розкрито специфіку гібридної війни як комбінації конвенційних, іррегулярних, асиметричних засобів, що включають постійну маніпуляцію політичним та ідеологічним конфліктом, а також залучення сил спеціальних операцій та регулярної армії, агентів розвідки, політичних провокаторів, представників медіа, економічний шантаж; кібератаки; пара-військові, терористичні і кримінальні елементи тощо. Продемонстровано гібридні форми встановлення деформованих світоглядних орієнтирів, підміни смислів і формування спотвореної соціокультурної реальності, на тлі яких розгортався конфлікт на Сході України. Сформульовано алгоритм вирішення східноукраїнського конфлікту, запропоновано шляхи подолання ендогенних та екзогенних кризових явищ на Сході України у вигляді «дорожньої карти». Дорожнє картування ув’язує між собою бачення, стратегію і план, вибудовує в часі основні кроки цього процесу за принципом «минуле-сьогодення-майбутнє». У межах «дорожньої карти» виокремлено необхідні кроки подолання конфлікту, а саме: етап локалізації зони конфлікту і припинення вогню; етап політичної стабілізації регіону; етап гуманітарної реабілітації. Оцінка перспектив подолання конфлікту ґрунтується на домінуванні «партії війни» або «партії миру», в настроях українського соціуму в цілому і серед населення неконтрольованих територій зокрема. Асоційований «суб’єкт миру» вимагає всебічної підтримки держави та громадянського суспільства.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: теорія миру; паксологія; теорія війни; полемологія; інформаційна війна; гібридна війна; війна смислів
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: Роман Олександрович Додонов
Дата внесення: 06 Груд 2018 12:21
Останні зміни: 06 Груд 2018 12:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25140

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу