Олекса Петрович Новицький і ХIV Археологічний з’їзд у Чернігові

Бонь, Олександр Іванович (2018) Олекса Петрович Новицький і ХIV Археологічний з’їзд у Чернігові In: І Всеукраїнський археологічний з’їзд.

[thumbnail of O_Bon_1_VAZ_2018_IFFB.pdf]
Перегляд
Текст
O_Bon_1_VAZ_2018_IFFB.pdf

Download (715kB) | Перегляд

Анотація

Українська інтелігенція у часи Російської імперії відіграла важливу роль у формуванні національної самосвідомості українського народу. Більша частина її намагалась діяти у легальних межах, зокрема і розвиваючи науку. Охорона пам’яток була серед таких напрямків діяльності. Відомий мистецтвознавець, пам’яткоохоронець, академік ВУАН Олекса Петрович Новицький сам пройшов еволюцію від російського мистецтвознавця, першого літописця Третьяковської галереї та історика художників-передвижників до українського вченого, автора першої ґрунтовної монографії до Тараса Шевченка як маляра. Метою даної роботи є висвітлення діяльності академіка ВУАН О. П. Новицького, голови Всеукраїнського археологічного комітету, на початку ХХ ст. у підготовці та роботі ХIV Археологічного з’їзду у Чернігові. Олекса Петрович Новицький (7[19]ІV.1862—24.ІХ.1934) 9 січня 1904 р. був обраний членом-кореспондентом найавторитетнішого пам’яткоохоронного товариства не тільки в Москві, а і в усій Російській імперії — Московського археологічного товариства. Брав участь він і в Археологічних з’їздах, які проводило Московське археологічне товариство. Від Архітектурного товариства 3 квітня 1908 р. він був обраний на ХІV з’їзд, який проходив у Чернігові на честь тисячоліття міста. Такий самий мандат 6 травня він отримав і від Московського археологічного товариства. Поїздка в Чернігів і спілкування з найвідомішими ученими, участь у плідних дискусіях сприяла науковому зростанню О. П. Новицького. Одночасно О. П. Новицький поставив проблему, яку вважав за необхідне розглянути в Чернігові: «Огляд матеріалів з археології України в мандрівках іноземців по Росії». На самому з’їзді в Чернігові О. П. Новицький виступив з оригінальною доповіддю «Риси самобутності в українській архітектурі», яка викликала жваву дискусію.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Виступ)
Ключові слова: Українська інтелігенція; мистецтвознавець; академік ВУАН; Олекса Новицький; археологічні з’їзди.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 27 Груд 2018 13:26
Останні зміни: 27 Груд 2018 13:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25930

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу