Індивідуально-авторська версія національної ідентичності в романах італійського письменника Джорджо Щербаненка «Приватна Венера» та «Тенета зради»

Вишницька, Юлія Василівна та Коломоєць, Олена (2018) Індивідуально-авторська версія національної ідентичності в романах італійського письменника Джорджо Щербаненка «Приватна Венера» та «Тенета зради» Manuscript: Класична спадщина і сучасний літературний процес / Редкол: Ю. І. Ковбасенко (голов. ред.), Гальчук О.В. (випуск. ред.) та ін. – К.: Київський університет імені Бориса Грінченка. – 2018. – № 6 (1) (6). с. 11-22. ISSN 966 – 7486 – 15

[thumbnail of Vyshnytska_Kolomoyec_Manuskript_2018_6.pdf]
Перегляд
Текст
Vyshnytska_Kolomoyec_Manuskript_2018_6.pdf

Download (299kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://if.kubg.edu.ua/images/stories/Departaments/...

Анотація

У статті представлено індивідуально-авторську версію національної ідентичності в романах італійського письменника Джорджо Щербаненка «Приватна Венера» та «Тенета зради». Наукова розвідка написана з метою виокремлення образно-мотивних домінант на позначення національної ідентичності та аналізу їх вираження в зазначених детективних романах. У роботі викладено погляди дослідників на феномен ідентичності у його взаємозв'язку із процесами індустріалізації, соціалізації та оточуючого середовища, а також мові як основного засобу культурної ідентифікації. Виділяються та описуються позиції, що репрезентують ідентичність безпосередньо в літературі, а саме мова, соціальна палітра та бекграунд. Особлива увага акцентується на засобах їх відображення в італійській детективній прозі на прикладі романів Дж.Щербаненка «Приватна Венера» та «Тенета зради»: locus criminalis, де основою є бекграунд як альтернатива класичній оповіді про факт злочину, розлогі описи антагоністичних кримінальних структур як виразників негативної ідентичності, художні акценти (стилістичні повтори, епітети, метафори, оксюморони) на побутових деталях та міланському діалекті. На основі фрагментів тексту розглянуті особливості творчої манери письменника, а також його новаторські риси з позиції зображення італійської дійсності, як одного з основних маркерів ідентичності. Актуальність даної статті полягає у тому, що саме Дж.Щербаненко дав поштовх для старту нового процесу культурної та літературної ідентифікації, відображення якого в літературі позначається браком наукових праць як на теренах України, так і в європейському просторі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ідентичність; національна ідентичність; негативна ідентичність; детективний роман
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Юлія Василівна Вишницька
Дата внесення: 04 Січ 2019 08:10
Останні зміни: 04 Січ 2019 08:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26206

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу