Актуальні проблеми сучасного світу: Етико-політичні конструкти «колективної провини» та «колективної відповідальності»: досвід постнацистської Німеччини

Купрій, Тетяна Георгіївна та Овсянкіна, Людмила Анатоліївна та Панасюк, Леонід Валерійович (2019) Актуальні проблеми сучасного світу: Етико-політичні конструкти «колективної провини» та «колективної відповідальності»: досвід постнацистської Німеччини Колективна (три і більше авторів). The actual problems of the World today: монографія. Sciemcee Publishing, London.

[thumbnail of T_Kuprii_L_Ovsiankina_L_Panasiuk_APSS_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
T_Kuprii_L_Ovsiankina_L_Panasiuk_APSS_IFF.pdf

Download (775kB) | Перегляд

Анотація

У науковій публікації проаналізовано проблему провини людини у світі, яка перетворилася на одну з найактуальніших проблем філософського дискурсу ХХІ століття. На базі дослідження наслідків Другої Світової війни для німецької нації в цілому, з’ясовано, що колективна провина – явище складне та неоднозначне. Наголошується, що крім політичної провини завжди існує ще й метафізична, яка виникає внаслідок солідарності осіб та їхньої спільної відповідальності за несправедливість. Адже індивід завжди є свідком та учасником певної історичної ситуації, і саме в ній він розкриває свою сутність й одночасно пізнає самого себе. Увагу акцентовано на важливості зрозуміти причину, специфіку та своєрідність прийняття певного рішення як окремого індивіда, так і цілої нації, що є вкрай складним питанням. Проаналізовано складний механізм невизнання німецькою нацією власної відповідальності за нацизм і формування протилежного образу слабкої жертви маніпуляцій. Доведено, що сучасні філософські уявлення допомагають критично й системно осмислити історичну та політичну дійсність у діалектичній єдності та різноманітності усіх сфер, зв’язків та відносин життєдіяльності людини.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: колективна провина; колективна відповідальність; постнацистська Німеччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Тетяна Георгіївна Купрій
Дата внесення: 13 Лют 2019 12:27
Останні зміни: 13 Лют 2019 12:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26456

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу