Душа як цінність: міфологічно-християнські уявлення про душу в українській фразеології

Чибор, Ірина Степанівна (2018) Душа як цінність: міфологічно-християнські уявлення про душу в українській фразеології Колективна (три і більше авторів). Antropologiczno-jezykowe wizerunki duszy w perspektywie miedzykulturowej: монографія. Instytut Sławistyki Polskiej Akademii Nauk, Варшава, Польща.

[thumbnail of I_Chybor_AJWD_t_3_2018.pdf]
Перегляд
Текст
I_Chybor_AJWD_t_3_2018.pdf

Download (761kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://ireteslaw.ispan.waw.pl/handle/123456789/106...

Анотація

У статті проаналізовано фразеологічні одиниці української мови, мотивовані міфологічно-християнськими уявленнями про душу. У контексті взаємозв’язку мови і культури описано особливості репрезентації ціннісних характеристик людської душі в українській фразеології. Досліджено способи реалізації міфологічно-християнського міжкодового переходу у фразеологічних одиницях української мови, виникнення яких пов’язане з елементами первісного міфологічного світогляду, що поєдналися з пізнішими християнськими релігійними уявленнями. Встановлено етнолінгвістичне підґрунтя творення досліджуваних мовних одиниць, уточнено етимології деяких із них.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: фразеологія; фразеологічна одиниця; етнокод культури; міфологічно-християнський міжкодовий перехід; уявлення про душу
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Ірина Чибор
Дата внесення: 02 Трав 2019 07:22
Останні зміни: 02 Трав 2019 07:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27225

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу